Tigari de 600 milioane ROL ascunse in mobila

Lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Bors, au descoperit ascunse intr-un TIR, prin metoda „capac”, 17.300 pachete de tigari, marca „L&M”, destinate comercializarii pe „piata neagra” din Germania.

Actionand in baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera, in exercitarea atributiilor legale, au procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra unui automarfar ce transporta, conform documentelor insotitoare, mobila de la o societate comerciala din Arad pentru o firma din Germania.

Astfel, la data 21 aprilie a.c., in jurul orelor 2:30, la PTF Bors, s-a prezentat pentru a iesi din tara un automarfar condus de cetateanul roman Enoh C., in varsta de 44 ani.

Procedand la efectuarea controlului amanuntit asupra TIR-ului, echipa comuna de control, formata din lucrator vamal si politist de frontiera, in exercitarea atributiilor prevazute prin lege, a descoperit 1.730 de cartuse continand 17.300 pachete tigari marca „L&M”, ascunse prin metoda „capac” ( disimulate in ambalaje si ascunse printre piesele de mobilier).

Valoarea in vama a tigarilor este de aproximativ 60.000 RON (600 milioane ROL), valoarea de comercializare in Germania fiind de 3-4 ori mai mare.

Soferul automarfarului a declarat ca nu avea cunostinta de existenta tigarilor in autoutilitara, deoarece nu a asistat la incarcarea marfii.

Marfurile nedeclarate au fost retinute de autoritatea vamala in vederea confiscarii, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001) care fac referire la depunerea declaratiei vamale sau a documentelor insotitoare continand date eronate privind cantitatea si felul marfii (art. 386, lit. k), iar firma transportatoare a fost sanctionata cu o amenda contraventionala in valoare de 7.500 RON (75 milioane ROL), potrivit reglementarilor legale in vigoare.