Tezaurul uitat sau povestea sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Brâncuși

februarie 25, 2025

Jumătate de secol. De atât timp a fost nevoie pentru ca proprietarii de drept ai Cumințeniei Pământului, sculptura realizată de Constantin Brâncuși, să reintre posesia ei. În 1998, Statul român a inclus opera de artă în Tezaur și are în continuare prioritate în a o achiziționa de la proprietari, pentru a fi parte din patrimoniul național.

Nu s-a putut sau… nu s-a dorit. Între timp, în România, discursul despre Tezaur este foarte actual. Și ne întrebăm dacă prețuim suficient ceea ce cu mândrie numim „cultură națională”.

În cadrul subscripției publice pentru achiziția lucrării, din anul 2016, a fost adunată suma de 1.300.000 euro. Jumătate din sumă a fost recuperată de donatori, iar cealaltă jumătate, nerecuperată, a rămas în bugetul destinat culturii. La 9 ani distanță de la subscripție, ne punem o întrebare „aproape” retorică: Ce mai face… Cumințenia Pământului? Și ce intenții mai are statul român cu privire la o eventuală achiziție a celebrei sculpturi?

Despre istoria negocierii cu statul, dar și despre importanța lucrării lui Brâncuși, ne-au vorbit avocatul proprietarilor lucrării „Cumințenia Pământului”, Bogdan Grabowski, fostul secretar de stat în ministerul Culturii, Mihai Ghyka, fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. Ilustrațiile au fost realizate de artistul Octav Ungureanu.

Sursa foto miniatură: brancusiealmeu.ro

Pentru cele mai recente știri:
https://euronews.ro/

Abonați-vă la canalul nostru de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCbATDExtWstHnwWELZnXNZA

Urmăriți-ne și pe Social Media:
https://whatsapp.com/channel/0029VaCnS0e4Y9luISUdOk1n
https://twitter.com/euronewsro
https://www.facebook.com/ro.euronews
https://www.instagram.com/euronews_romania

@euronews.romania

Sursa: Youtube / Euronews Romania

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro