La nivel mondial, aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin si 274.000 de decese sunt atribuite anual cancerului de col uterin, ceea ce face din cancerul de col uterin a doua cea mai comuna cauza de deces la femei.
Din fericire, incidenta cancerului de col uterin scazut mai mult de 50% in ultimii 30 de ani, in mare parte datorita efectuarii unui test Papanicolau. Acest test a fost elaborat in anul 1940 si implica exfolierea celulelor din zona colului uterin pentru a permite examinarea acestor celule la microscop pentru detectarea leziunilor canceroase sau precanceroase.
Sa stiti ca de multe ori femeile insarcinate sunt ingrijorate ca un test Papanicolau le poate afecta sarcina.
Cea mai mare temere a acestora este ca nu cumva testul sa le provoce un avort spontan. Dar specialistii recomanda ca un test Papanicolau sa fie efectuat in primele saptamanii a sarcanii. Si acestia spun ca pana in a 28-a saptamana de sarcina nu exista niciun pericol in efectuarea acestuia.
De asemenea, se recomanda ca un test Papanicolau sa se faca in timpul sarcinii, deoarece este putin probabil ca viitoarea mama sa isi mai gaseasca timp pentru efectuarea acestuia dupa nastere.
Desigur ca exista intotdeauna posibilitatea ca rezultatul test Papanicolau sa fie anormal
In astfel de situatii medicul specialist va veni cu o serie de optiuni de tratament ce pot fi folosite fara grija in timpul sarcinii. Ori, se va ajunge la concluzia ca tratamentul trebuie amanat pana dupa nasterea fatului. S-au descoperit cazuri in care nasterea in sine face ca celulele precanceroase sa dispara.
Din nefericire, exista cazuri in care situatia este una foarte grava. In astfel de situatii ginecologul prescrie un tratament sau efectuarea de teste suplimentare.
Printre aceste teste se pot aminti colposcopia si biopsia cervicala. Chiar daca acest lucru poate speria pacienta, aceasta nu are motiv de ingrijorare caci fatul nu va fi afectat. Vor exista doar sangerari la exteriorul cervixului. Se poate ca medicul sa doreasca efectuarea unei biopsii interne, dar acest lucru ar trebui evitat caci acest lucru provoaca riscuri pentru sarcina gravidei.
O discutie intre medic si pacient va avea loc pentru a i se prezenta pacientei toate riscurile posibile la care se va expune.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Test Papanicolau - cand si de ce sa il facem?
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro