In momentul in care un proprietar se hotaraste sa aplice cladirii sale astfel de lucrari, trebuie sa se concentreze in primul rand asupra structurilor prin intermediul carora au loc cele mai mari pierderi de caldura, incepand in primul rand cu izolarea peretilor externi, a acoperisului si a podelelor si apoi cu usile si ferestrele.
Izolatia exterioara este o solutie optima prin care creste rezistenta termica a peretilor, rezolvandu-se in acelasi timp si eventualele deficiente de constructie, asa numitele poduri reci, adica locurile in care rezistenta termica este mult mai scazuta decat in rest, cum sunt cele din jurul ferestrelor. Acestea, nu doar ca permit disiparea caldurii in atmosfera, dar sunt propice dezvoltarii mucegaiului.
Peretii pe care se aplica termoizolatii au o capacitate mai mare de a conserva temperatura si contribuie la o stabilitate a ei in cladire, chiar daca clima exterioara variaza.
Izolatia interioara este recomandata mai ales pentru cladirile cu fatade dificile, de o arhitectura cu valoare istorica, insa exista multe dezavantaje, deoarece poate afecta difuzarea vaporilor de apa, ceea ce ar putea duce la umezeala peretilor si la crearea mucegaiului intre perete si stratul izolator. Deoarece peretii exteriori sunt expusi conditiilor climaterice extreme, ei pot ingheta, aparand astfel fisuri, pierzandu-si capacitatea de conservare a temperaturii.
Pentru a evita producerea mucegaiului, trebuie luate cateva masuri, printre care imbunatatirea izolatiei mai ales in locurile unde se formeaza puntile reci, cresterea temperaturii aerului din interior, scaderea umiditatii aerului printr-o ventilare regulata, evitarea uscarii hainelor in interior.
Avantajele executarii lucrarilor de termoizolatii la o cladire sunt evidente, in primul rand se realizeaza economii consistente la energie, factura pentru incalzire putand fi cu 30% mai redusa, apoi cresterea nivelului de confort termic, prin ridicarea temperaturii suprafetei peretilor interiori, prelungirea duratei de viata a cladirii si chiar imbunatatirea aspectului ei arhitectural.
Cea mai folosita metoda actuala o reprezinta polistirenul expandat, care are o rezistenta ridicata la tractiune si este usor de prelucrat. Este sistemul folosit in primul rand pentru peretii exteriori. Exista insa si alte materiale utilizate la diferite astfel de lucrari, cum ar fi panourile din fibre minerale, polistirenul extrudat, pluta, sau solutiile poliuretanice care se aplica prin pulverizare.
» Preluat de pe LivePr.ro - Termoizolatii cheia economisirii de energie
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro