Tehnici moderne de forare

iulie 21, 2016

Forajul cu percutie este o tehnica de foraj in care capul de forare este atasat de un cablu care este ridicat si coborat in mod repetat, avand un impact mare asupra solului si rocilor, realizand in cele din urma o gaura mai profunda.

Forajele orizontale dirijate

Aceasta tehnica este des utilizata de profesionitii de la <strongCBS-subtraversari in operatiuni de forare a unor sonde sau in timpul activitatilor de prospectare minerala. Acest tip de foraj a fost folosit de mii de ani si este adaptabil la noile tehnologii disponible pe piata de profil.

Initial, burghiul de forare avea o greutate considerabila, era atasat unei franghii si operatiunea se facea manual, printr-un proces de ridicare-coborare a greutatii. Datorita avantului tehnologic si descoperirilor noilor tehnici din domeniu, aceasta operatiune foloseste un motor si un cablu pentru a realiza gauri care pot avea sute de metri adancime.

Aceasta tehnica alaturi de tehnica forajului orizontal dirijat sunt utilizate in tarile din lumea a treia ca o modalitate ieftina si de incredere pentru forarea puturilor de apa. Echipamentele sunt usor de construit, transportat si simplu de exploatat. Aceste practici nu permit contaminari atat de mari asupra solului sau panzei freatice fata de un foraj manual conventional.

Principalul beneficiu al acestei tehnici il reprezinta faptul ca se pot face gauri in scoarta terestra mai inguste, mai adanci si mai eficiente fata de un foraj manual. In cazul forajului manual intervin mai multi factori care limiteaza aceasta actiune, printre care adancimea limitata, diametrul gurei de acces mai mare si munca fizica implicata.

Chiar daca este un procent eficient , pricipalul dezavantaj al forajului cu percutie il reprezinta timpul de executie si necesitatea unor echipamente grele. Unele burghie se forare trebuie sa fie mari si grele in cazul in care se ajunge la un strat cu roci dure.

Cu exceptia cazului in care exista un motor puternic, procesul in ansamblu este foarte laborios si necesita pulverizarea constanta a unui jet de apa la nivelul gaurii forate pentru ca materialul uscat sa fie mai usor de penetrat.

» Preluat de pe LivePr.ro
- Tehnici moderne de forare

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro