Multi dintre noi cunosc expresia ''te plac precum sarea in bucate'' si multora dintre noi ne place sa mancam o paine calda, proaspat scoasa de la cuptor. Insa painea noastra cea de toate zilele ne poate aduce in organism o cantitate de sare mult mai ridicata decat cea stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ceea ce presupune expunerea organismului la o serie de pericole, relateaza StirileProTV.ro
De multa vreme oamenii nu au adaugat sare in ceea ce mancau ,consumand doar cantitatile de sodiu gasite in mod natural in alimente care asigurau,cumulat,doza zilnica recomandata. Numai ca,in ziua de azi,multe dintre persoane consuma zilnic cantitati mult mai mari . Acest lucru se datoreaza fatului ca oamenii nu isi dau seama de cantitatea de sare existenta in anumite alimente,cum ar fi branzeturile,mezelurile,muraturile si nu in ultimul rand painea,principalul aliment de pe masa romanilor.
Romanii consuma peste 11 grame de sare pe zi,fata de cele 5 ,cat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.De asemenea statisticile arata ca anual un roman consuma 97 de kilograme de paine, ceea ce ne situeaza pe locul al doilea intr-un top european,dupa Ungaria.La polul opus al clasamentului gasim Germania.
“La painea alba un maxim de 1,3%, la painea semi-alba maxim 1,4, iar la painea neagra si la cea dietetica maxim 1,5%" spune Corina Vacaroiu, biolog laborator analize instrumentale Larex.
Reclamatii din partea oamenilor nu exista.deoarece painea e gustoasa si atunci cand este calda, este consumata chiar si una intreaga.
Printre cele mai frecvente probleme de sanatate,cauzate de excesul de sare,se numara bolile cardiovasculare,bolile de rinichi,osteoporoza,ulcerul si cancerul gastric chiar si astmul. Problema sarii in mancare este una la nivel mondial,nu numai la nivel de tara,tocmai de aceea la cererea autoritatilor romane ,patronatele din domeniul fabricarii painii s-au angajat sa reduca anul acesta 5 % din continutul de sare . De asemenea Organizatia Mondiala a Sanatatii propune standarde noi – 5 grame de sare pe zi, care se pot procura din alimentele care au ,prin natura lor, in compozitie sodiu.
Adelina Elena Baciu
[email protected]
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro