Taxele vamale la importul de carne de pui vor creste de la 45% la 70%

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Oana Marinescu a declarat la finalul şedinţei de Guvern de astăzi că taxa la importul de carne de pui a fost mărită cu scopul de a „proteja producţia internă, în condiţiile în care, din cauza prezenţei gripei aviare pe teritoriul României, există stocuri foarte mari de marfă la producătorii interni de carne de pui”.

Oana Marinescu a subliniat că această măsură a fost adoptată cu acordul Comisiei Europene. Actul normativ prevede că taxa de 70% pentru importul de carne de pui va fi aplicată până la data de 15 august 2006.

De asemenea, Hotărârea adoptată astăzi prevede scurtarea listei mărfurilor care beneficiază de exceptarea sau reducerea temporară a taxelor vamale de import.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu, a menţionat că „această decizie a fost luată la iniţiativa Primului-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, care a solicitat Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Economiei şi Comerţului şi Ministerului de Finanţe să analizeze cu atenţie ce produse vor fi scutite de taxele vamale în anul 2006, astfel încât această listă să fie construită pe baza unor criterii economice juste”.

Astfel, din această listă se vor scoate, pentru anul 2006, 50% dintre poziţiile tarifare pentru produsele industriale şi 35% dintre cele pentru produsele agricole.

Taxele vamale pentru importul de carne de porc nu se vor modifica. Printre produsele agricole care nu vor mai beneficia de exceptări sau reduceri temporare a taxelor vamale de import se numără: florile, usturoiul, legumele uscate, ardeii, carnea de porc mistreţ.

Scurtarea listei mărfurilor care beneficiază de exceptarea sau reducerea temporară a taxelor vamale de import este posibilă datorită creşterii competitivităţii produselor industriale finite pe piaţa internă şi la export, ca urmare a diminuării impactului în costurile de fabricaţie a preţurilor materiilor prime şi semifabricate. De asemenea, au fost excluse din listă anumite produse care se pot realiza în România, ca urmare a modernizării şi a investiţiilor recente, precum şi produsele care au o pondere mică la importul din ţările UE.