„Rezultatele modelului de calculaţie a costurilor realizat de ANRC arată că tarifele de interconectare cu reţelele operatorilor Mobifon şi Orange România trebuie reduse cu 14,8% pe an, până în 2009, pentru a se ajunge la un nivel care să reflecte costurile,” a declarat Dan Georgescu, preşedinte ANRC, în cadrul seminarului organizat astăzi de Ziarul Financiar.
Noile tarife de interconectare propuse au fost publicate ieri spre consultare publică pe pagina de Internet a ANRC. Până la completa orientare pe costuri a tarifelor se va parcurge o perioadă de tranziţie de 3 ani şi jumătate. ANRC propune reducerea tarifelor în 4 etape, respectiv 1 iulie 2006, 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009.
Interconectarea asigură accesul unui operator de pe piaţă la infrastructura de comunicaţii a altui operator, materializându-se, la nivelul utilizatorilor finali în posibilitatea de a vorbi cu abonaţi ai altor reţele. Practicarea unor tarife de interconectare fundamentate pe costuri permite tuturor celorlalţi operatori să concureze în condiţii corecte cu operatorii cu putere semnificativă.
„Analizele de piaţă au arătat că Mobifon şi Orange România deţin controlul asupra a 13 milioane de utilizatori, ceea ce le conferă practic foarte multă putere pe piaţă. Oricare dintre aceşti operatori poate impune astfel, prin tarifele de interconectare, o taxă nejustificată economic, independentă de costurile reale şi care se va regăsi automat în tarifele plătite de abonaţii celorlalţi operatori de telefonie fixă sau mobilă. Acest lucru nu face decât să descurajeze utilizatorii şi să micşoreze în mod neconcurenţial şansele de succes ale celorlalţi operatori”, a arătat Preşedintele ANRC, Dan Georgescu.
Pentru a determina valoarea tarifelor de interconectare, ANRC a dezvoltat un model tehnico-economic care ia în calcul costurile asociate instalării, operării şi întreţinerii unei reţele publice de telefonie mobilă eficiente, realizat cu sprijinul consultantului Ovum Europe Ltd, din Marea Britanie.
Orange şi Mobifon nu au respectat obligaţia legală de a pune la dispoziţia ANRC propriile modele de calculaţie a costurilor în vederea comparării şi reconcilierii cu modelul elaborat de ANRC. În aceste condiţii, ANRC a decis utilizarea exclusivă a modelului propriu, dar a acceptat organizarea unei consultări bilaterale prelungite, în cursul căreia cei doi operatori au avut ocazia de solicita în mod fundamentat ajustarea modelului. Volumul datelor puse la dispoziţie de cei doi operatori pe parcursul consultării bilaterale a fost redus, având un impact relativ limitat asupra rezultatelor modelului. În aceste condiţii, ANRC a decis lansarea consultării publice, pe parcursul căreia atât cei doi operatori cât şi orice alte persoane interesate pot transmite observaţii cu privire la model şi la proiectul de decizie al ANRC.
Varianta publică a modelului tehnico economic pe baza căruia s-au identificat noile tarife de interconectare, este disponibilă pe pagina de Internet a ANRC. Chiar dacă exclude orice informaţii confidenţiale privind activitatea operatorilor, această variantă este suficient de detaliată pentru a permite înţelegerea structurii şi funcţionării modelului „bottom-up”, utilizându-se documentaţia şi ghidul de utilizare ce însoţesc acest model.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro