Tariceanu sustine ca alegerile pentru Parlamentul European sunt prioritare

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a făcut ieri apel la liderii partidelor politice să -şi concentreze dezbaterile asupra alegerilor pentru Parlamentul European şi să amane până după alegerile pentru Parlamentul European discuţiile privitoare la suspendarea şefului statului. Acestea reies din declaratia facuta chiar de premier ieri si pe care o puteti citi in cele ce urmeaza.

“Evenimentele din ultimele zile mă determină să fac următoarea declaraţie politică.

Intrarea României în Uniunea Europeană a însemnat un pas important pentru dezvoltarea economiei, pentru transformarea eforturilor făcute de toţi românii în ultimii 16 ani în beneficiul unei vieţi mai bune, mai aproape de ceea ce ne dorim cu toţii pentru copiii noştri.

În ultimele săptămâni am constatat cum clasa politică inversează ierarhia priorităţilor, punând obiectivele de partid deasupra obiectivelor României.

Se discută în aceste zile despre suspendarea preşedintelui României, se aduc argumente şi contraargumente pentru un demers care, aşa cum am mai spus, nu are perspective.

Nu vreau nici un moment să folosesc prestigiul guvernului României pentru a contesta dreptul Opoziţiei de a recurge la toate mecanismele constituţionale pentru suspendarea şefului statului.

Este un gest politic cu logică constituţională, iar convingerile mele politice sunt în totalitate democratice. Însă, ca prim-ministru, am toate motivele pentru a mă întreba dacă acest demers este sau nu util României în acest moment.

Aşa cum spuneam, a trecut mai puţin de o lună de când România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană şi, în loc să vorbim despre gestionarea perioadei post-aderare sau despre viitorul românilor în cadrul Uniunii, impunem dezbaterea unor teme care pentru cetăţeanul obişnuit pur şi simplu nu există.

Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă un test capital de responsabilitate şi de maturitate politică.

Românii trebuie să aibă suficiente informaţii despre instituţiile europene şi trebuie să înţeleagă faptul că votul lor contează.

Iar pentru aceasta, este nevoie de un minim efort din partea partidelor politice.

Dacă vom continua să lăsăm în plan secundar problema alegerilor pentru Parlamentul European şi dacă vom continua cu aceste interminabile răfuieli politice, cu declaraţii iresponsabile, sunt convins că în urma alegerilor pentru Parlamentul European vom avea un singur învins: România.

Credibilitatea re-câştigată de ţara noastră în 2005 şi 2006 prin eforturi mari se poate risipi mai repede decât şi-a imaginat şi cel mai înverşunat euro-sceptic.

România nu poate cere să fie respectată în Uniunea Europeană, dacă noi, oamenii politici, nu dăm la rândul nostru dovadă de respect.

Europei nu-i va păsa de români, dacă politicienii români vor arăta că nu le păsa de Europa.

Iar aici intervine nu doar responsabilitatea, ci obligaţia pe care o avem ca reprezentanţi ai partidelor politice, de a informa, de a educa şi de a pregăti temeinic România pentru prima experienţă electorală europeană.

Din acest motiv, fac un apel public către toate partidelor politice să nu se abată de la priorităţile şi obiectivele majore ale României.

Fac un apel către Preşedintele României să înceteze atacurile la adresa instituţiilor statului, să respecte independenţa justiţiei, să respecte Constituţia României şi legile ţării.

Păstrarea stabilităţii instituţionale este responsabilitatea întregii clase politice, indiferent de partid, ideologie, simpatii sau antipatii. Acesta este motivul pentru care oamenii ne-au votat şi avem datoria să le respectăm votul.

Păstrarea respectului câştigat în faţa partenerilor europeni, inclusiv printr-o dezbatere politică matură în perspectiva apropiatelor alegeri, reprezintă un obiectiv de importanţă naţională.

Iar acesta este un lucru care ar trebui să dea de gândit politicienilor din România, atunci când se atacă între ei! Poate fi important pentru imaginea lor, dar este dezastruos pentru România!

Din această perspectivă suprapunerea campaniei pentru alegerile europene cu demersurile privind suspendarea şefului statului reprezintă, în opinia mea, ca şef al Guvernului României, o eroare inacceptabilă din partea clasei politice.

Efectele unui asemenea şir de greşeli va fi nu doar discreditarea politicienilor, ci şi a României. Scandalul politic continuu afectează nu numai credibiltatea clasei politice, dar şi fundamentul sistemului democratic. România ar ajunge să fie o ţară privită ca una din afara Europei.

Propun tuturor formaţiunilor politice şi tuturor liderilor politici să amâne până după alegerile pentru Parlamentul European discuţiile privitoare la suspendarea şefului statului.

Propun iniţierea unor consultări politice cu toate partidele pentru a realiza acest lucru printr-un consens la nivel naţional.

România are nevoie de linişte pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul european!

Societatea românească are nevoie de linişte pentru a putea dezbate în mod real temele europene!

Românii au nevoie de linişte pentru a demonstra că sunt cu adevărat europeni.

Iar datoria noastră este să oferim românilor o viaţă mai bună! În Uniunea Europeană, nu în afara ei!”