Tacticile de luptă cu flăcările cu care i-au impresionat pompierii românii pe greci

august 12, 2021

Munca celor 108 pompieri români care intervin în Grecia este una dintre principalele povești despre care scrie presa din această țară. Zilnic, apar știri despre tacticile pe care le folosesc în lupta cu focul sau despre profesionalismul intervențiilor.

Crearea de culoare care să limiteze răspândirea focului prin tăierea vegetației și folosirea dronelor de recunoaștere pentru așezarea dispozitivului sunt două dintre tacticile de intervenție pe care jurnaliștii și echipe locale de intervenție le-au remarcat la pompierii români. 

„6 autospeciale, două cisterne și o dronă au fost trimise astăzi pe teren în zonele Spathari și Kalivia. Totodată, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor”, arată informarea zilnică a Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) despre misiunea pompierilor români trimiși în Grecia.

„​Monitorizarea aeriană s-a realizat cu ajutorul dronei, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației din teren. De asemenea, la solicitare pompierilor greci, a fost efectuată monitorizarea și altor zone unde intervin aceștia”, se mai arată în comunicarea de DSU.

Intervenția de joi, spun oficialii de la București, se desfășoară bine - în cursul serii a plouat aproape două ore, așa că au mai scăzut temperaturile la care acționează pompierii.

Poveștile din presa greacă

„​Până în prezent, majoritatea pompierilor români vizitau în fiecare vară cu prietenii și familiile stațiunile turistice din Grecia doar pentru vacanță. Acum s-au stabilit în Prokopi Evia, la doar câțiva kilometri de Rovies, unde oamenii au fost obligați să părăsească satul. Au umplut toate spațiile de cazare din zonă, au construit o mică parohie și s-au aruncat pe prima linie a frontului de foc”, arată ethnos.gr.

Aceeași publicație arată cum au evaluat românii forța cu care trebuie să lupte. „​Au ridicat drone și au cartografiat cursurile și drumurile forestiere din zona de responsabilitate care le-a fost atribuită. În aceeași dimineață, centrul de operațiuni a calculat vântul și a văzut scenariile posibile ale răspândirii incendiului”. Scopul intervențiilor era de a redirecționa focul departe de așezările Spathari și Kalivia.

„​Cu dronele, ei îi ghidează pe localnici și pe pompierii forestieri cu privire la ce să facă cu deschiderile buldozerelor în punctele strategice. Cu fiecare oră care trecea, în funcție de vânt și de evoluția frontului de foc, își ajustau strategia. Pe baza datelor cartografice pe care le fac, desfășoară furtunuri și iau apă cu vehicule, pompe din fluxuri și rezervoare de apă locale, ajutând la alimentarea cu energie”, se mai arată în publicația greacă.

Recompensă în zile de vacanță

Profesionalismul pompierilor români este din plin recunoscut de localnici și autoritățile din Grecia. În fiecare zi, la cazarma în care locuiesc sunt aduse donații de apă și mâncare de firme locale sau de populație. Primarul din Thasos, Leftheris Kyriakidis, a oferit fiecărui pompier român două zile de vacanță gratuită în Thasos.

„​E important să ne avem, să ne ajutăm unii pe alții. Trebuie să vă spun că am vorbit, deja, cu cei de la Consulatul român din Salonic. Lucrăm împreună să punem în practică decizia. Trebuie să știm numele, numele celor din familie care vin vara viitoare", a spus edilul.

Nu doar primarul din Thasos a oferit sejururi românilor, ci și oficiali din Halkidiki, Pieria şi Samothraki își arată disponibilitatea de a-i recompensa pe români, după cum susține Georgios Stafylakis, reprezentantul turismului grecesc în România.

Situația la zi

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat joi că incendiile devastatoare care au ars în toată țara mai mult de o săptămână sunt cea mai mare catastrofă ecologică pe care Grecia a văzut-o în ultimele decenii.

Mitsotakis vorbește despre faptul că incendiile au izbucnit în timp ce țara s-a confruntat cu cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani.

În Grecia sunt încă active 100 de focare de incendiu. Premierul spune că situația a fost mult îmbunătățită, majoritatea incendiilor mari au început să scadă din intensitate, dar încă situația e departe de a fi restabilită. 

Forțele străine au fost trimise ca ajutor în Grecia

Cipru: 2 avioane, 40 de pompieri
Franța: 182 de pompieri, 3 Canadair și 30 de vehicule
Croația: 1 Canadair
Suedia: 2 avioane Air Tractor
România: 108 pompieri și 21 de vehicule
Spania: 1 Canadair
Ucraina: 100 de pompieri
Israel: 16 pompieri
Elveția: 3 elicoptere
UK: 21 de pompieri
Egipt: 2 elicoptere Chinook
Cehia: 35 de pompieri și 14 vehicule
Germania: 216 pompieri și 41 de vehicule
Polonia: 143 de pompieri cu 46 de vehicule
Slovacia: 72 de pompieri și 25 de vehicule
Austria: 43 de pompieri și 11 vehicule
Qatar: 69 de pompieri și 5 vehicule
Kuwait: 42 de pompieri
SUA: Avioane de recunoaștere

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro