Svetlana Țihanovskaia: Greva generală din Belarus este doar la început

octombrie 27, 2020

Principalul lider al opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a spus că grevă națională pentru a spori presiunea pe Aleksandr Lukașenko pentru a ceda puterea „abia a început și va continua să se întărească". Mii de muncitori, studenți și pensionari au ieșit luni pe străzile orașelor din Belarus.

„Sunt mândră de fiecare belarus ca a găsit puterea și curajul și a intrat în grevă astăzi (nr. luni)",a spus Țihanovskaia într-un interviu pentru RFE/RL, cerând tuturor să se alăture protestelui.

„Alăturați-vă grevei naționale! Este singura cale prin care putem răsturna regimul și toți împreună, toți belarușii, să construim o nouă țară, sigură și liberă" a transmis ea din Lituania de unde s-a refugiat de frica represiunii regimului Lukașenko, după alegerile din 9 august.

„Greva nu a picat, indiferent de ce spun susținătorii regimului - care sunt din ce în ce mai puțini", a arătat opozanta.

În loc să accepte solicitarea opoziției de a ceda puterea până pe 25 octombrie, Lukașenko a recurs din nou la forță prin a trimite forțele de ordine asupra protestatarilor.

Peste 320 de persoane au fost reținute în Minsk, Grodno, Brest, Mogilev, Lida, dar și în alte orașe din țară, potrivit grupului pentru drepturile omului Visna, la o zi după ce forțele speciale au folosit grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc împotriva a zeci de mii de protestatarilor din întreaga țară și a arestat sute de participanți.

Studenții din unele universități din Belarus au refuzat luni să participe la cursuri și au mărșăluit în schimb pe străzile din Minsk, alăturându-se pensionarilor care protestează în fiecare zi de luni. 

Numeroase magazine și cafenele s-au închis, iar proprietarii lor și angajații au format lanțuri umane în capitală.

Greve au avut loc și marile fabrici din Minsk și din țară, inclusiv la compania națională petrolieră Belarusneft, la cel mai mare producător din lume de potasiu Belaruskali și la uzina constructoare de TIR-uri MAZ.

Potrivit lui Aleksandr Yaroshuk, liderul Congresului pentru Sindicatele Democratice, autoritățile au răspuns prin reținerea protestatarilor pe străzi și în afara fabricilor și prin amenințarea muncitorilor cu închisoarea sau concedierea dacă intră în grevă.

„Am văzut cu șoc și consternare că regimul, care a declanșat săptămâni de violență de nedescris împotriva protestatarilor pe străzi și în închisori, astăzi a trimis forțele de ordine mascați să bată și să aresteze muncitorii la locurile lor de muncă", a arătat Denis Krivosheev, director în exercițiu al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.

„O desconsiderare clară este arătată față de drepturile fundamentale ale omului și dreptul lor de a protesta care este acum zdrobit fără milă de bocancii și bastoanele poliției", a adăugat el.

Belarusul este zguduit de protestele de la scrutinul din 9 august care l-a declarat câștigător pe Aleksand Lukașenko. Opoziția a acuzat o fraudă masivă a votului, dar protestele pașnice au primit drept răspuns o represiune violentă.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au refuzat să recunoască victoria lui Lukașenko și au impus sancțiuni ce constau în interdicții de călătorie și înghețarea conturilor împotriva unui șir de oficiali din Belarus acuzați de fraude electorale și abuzuri ale drepturilor omului.

Raportul ONU pentru drepturile omului pentru Belarus a cerut pe 26 octombrie ca autoritățile din Belarus să nu mai agreseze propriul popor, referindu-se la miile de deținuți din timpul protestelor împotriva lui Aleksandr Lukașenkă.

Cererea făcută de Anais Marin a venit după declanșarea grevei la nivel național convocată de opoziție, în timpul căreia au fost reținute alte sute de persoane.  Marin a declarat în fața Comitetului pentru Drepturile Omului că cel puțin 20.000 de persoane au fost reținute în august și septembrie, iar sute au raportat că au fost bătute, torturate sau s-au confruntat cu alte rele tratamente în timpul detenției.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro