Surse de iluminat – de la torte cu foc la becuri LED si gadgeturi cool

Cand omul preistoric a descoperit focul, s-a pornit pe calea dezvoltarii umanitatii. Se pare ca omul controla focul cu cel putin 125.000 de ani in urma, poate chiar cu cateva sute de mii de ani, desi dovezi clare sunt greu de identificat si datat. Focul a avut un rol major pentru ca a permis activitati umane pe timp de noapte si in spatii interioare intunecate (mai intai pesteri).

Cu timpul, s-a ajuns la torte, folosindu-se combustibili care sa intretina focul in mod controlat (grasime de animale, mai apoi combustibili fosili). Insa pana la folosirea unor produse rafinate din petrol a fost cale lunga. In Evul Mediu, chiar si unele mari orase aveau probleme majore cu iluminatul public, pentru ca era un proces greoi de administrat si extrem de periculos, provocand numeroase incendii.

Desi nu ni se pare, becul este o inventie relativ recenta. Cu doar doua secole in urma, curentul electric si becul incandescent nu erau parte din viata oamenilor, deci trebuie sa ne imaginam cat de diferite erau lucrurile. In anul 1879, inventatorul american Thomas Alva Edison a patentat primul bec. Trebuie subliniat faptul ca Heinrich Goebel realizase deja cu 25 de ani in urma prima lampa incandescenta, dar nu brevetase inventia. Edison a lucrat alaturi de Joseph Swan, perfectionand inventia. Edison & Swan United Electric Light Company este compania celor doi inventatori ce a comercializat becuri cu filamente din carbon, care rezistau circa 1200 de ore. Cativa ani mai tarziu, in 1892, un alt brand celebru lansa primul bec – Philips.

Lucrurile nu au evoluat foarte mult timp de aproximativ o suta de ani. Desigur, s-au imbunatatit materialele folosite (pentru a creste rezistenta), iar becul a devenit foarte ieftin in productie, folosit la scara larga. De asemenea, a ajuns sa fie utilizat chiar si in alte inventii – de exemplu la aparatele frigorifice, becul din interior.

Secolul XXI pare sa schimbe standardele in domeniul iluminatului de interior si de exterior. De la becurile incandescente, s-a trecut in masa la becurile economice, cu halogen și cu LED. Astazi sunt extrem de utilizate becurile cu LED si corpurile de iluminat cu LED-uri – in locuinte, dar si in magazine, spatii industriale, spatii de birouri, iluminat stradal etc. LED-urile au avantajul de a consuma foarte putin curent electric si de a avea o rezistenta foarte mare. Asadar, sunt extrem de economice si considerate prietenoase cu mediul inconjurator.

Magazine online precum PretzMic.ro vand astazi la preturi foarte avantajoase nu doar becuri LED, ci si benzi cu LED-uri pentru iluminat in mai multe culori, becuri cu proiector lumini disco, becuri cu telecomanda si diverse functii, becuri rotative multicolore etc. Se pot cumpara astfel online becuri LED si corpuri de iluminat pentru interior, lampi de birou, lampi solare cu LED, fel de fel de obiecte de iluminat care puncteaza atat la partea de functionalitate, cat si la partea estetica (design deosebit).

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro