Succesul misiunii din Afganistan, o prioritate pentru NATO

Situatia din Afganistan reprezintă o temă de maximă actualitate şi de interes major pentru întreaga comunitate internaţională. În cadrul NATO, acesta a constituit un subiect important pe agenda recentei reuniuni a miniştrilor de externe din statele aliate, din 26 ianuarie 2007, precum şi pe agenda summit-ului de la Riga, din noiembrie 2006.

Articolul cu titlul „Italia, să rămânem uniţi în Afganistan”, publicat în ediţia din 3 februarie 2007 a cotidianului italian „La Repubblica”, apărut sub semnătura ambasadorilor la Roma ai Australiei, Canadei, Marii Britanii, Olandei, României şi Statelor Unite, reflecta pe deplin spiritul mesajelor transmise de toţi şefii de stat şi de guvern din statele aliate cu ocazia summit-ului din noiembrie. Cu acest prilej, membrii NATO au reafirmat solidaritatea puternică a Alianţei şi s-au angajat să furnizeze forţele, resursele şi flexibilitatea necesare pentru a asigura, în continuare, succesul misiunii din Afganistan, considerată „prioritatea cheie” a NATO.

În textul articolului, se precizează că progresele deja obţinute sunt foarte importante, dar este necesară menţinerea sprijinului internaţional pentru eforturile poporului şi autorităţilor afgane. Succesul va putea fi asigurat numai prin solidaritate şi o cooperare strânsă între toţi actorii implicaţi, state, organizaţii internaţionale, instituţiile afgane.

Conţinutul acestui articol este perfect concordant cu priorităţile României, ţara noastră fiind un contributor important şi apreciat la eforturile internaţionale de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului.

România rămâne consecventă obiectivelor sale de politică externă şi îşi va respecta angajamentele asumate în Afganistan. Considerăm participarea solidară la eforturile de reconstrucţie şi stabilizare drept o investiţie în viitorul Afganistanului, precum şi în propria noastră securitate şi cea a tuturor aliaţilor noştri. (atitudinea.ro)