Conform Legii nr. 107/2004 pentru completarea si modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant este diferentiata in functie de nivelul studiilor.
Masurile de stimulare a incadrarii in munca a absolventilor constau in acordarea unor subventii in cuantum de 1-1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni, angajatorilor care incadreaza absolventi ai institutiilor de invatamant si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin 3 ani. Astfel, angajatorii vor primi:
a) 1 salariu de baza minim brut pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant liceal sau de invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Masurile de stimulare nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.
Pentru a beneficia de subventiile prevazute de Legea nr. 76/2002, angajatorii care incadreaza absolventi trebuie sa incheie cu agentiile de ocupare a fortei de munca conventii prin care se obliga sa pastreze raporturile de munca ale absolventilor incadrati cel putin 3 ani de la incheierea conventiei.
Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de 3 ani sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj. Aceste prevederi nu se aplica in situatia in care incetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului. Absolventii pot fi incadrati o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
In perioada celor 3 ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii. Cheltuielile necesare pregatirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Angajatorii interesati de Bursa locurilor de munca pentru absolventi din data de 23 septembrie 2005, sunt rugati sa se adreseze agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca sau, dupa caz, agentiei municipiului Bucuresti, ale caror coordonate pot fi gasite consultand site-ul www.anofm.ro. Angajatorii trebuie sa constientizeze faptul ca prezenta lor la aceasta bursa reprezinta cea mai simpla cale prin care pot angaja absolventi si totodata beneficia de toate facilitatile prevazute de Legea nr. 76/2002. (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro