SUA: Protestatarii au doborât o statuie a lui George Washington de la Portland și i-au dat foc

O mulțime de protestatari s-au adunat în jurul unei statui a lui George Washington în Portland, Oregon, joi seară, și i-au dat foc înainte de a o doborî la pământ, în ajunul zilei care marchează 155 de la abolirea sclaviei, transmit CNN și KOIN, afiliată CBS.

Fotografiile și videoclipurile de la fața locului au arătat că statuia a fost inscripționată cu spray:  „Colonist Genocidal”, „Sunteți pe pământul nativilor”, „BLM” și „Big Floyd”, cu trimitere la George Floyd, care a murit luna trecută în mâinile poliției din Minneapolis.

Statuia a fost, de asemenea, inscripționată cu numărul 1619, care este o referire la anul în care primii sclavi au fost aduși în ceea ce este acum Statele Unite. 

Poliția Portland a declarat că grupul a fugit și că nu au fost arestări. 

În a 21-a zi de demonstrații împotriva injustițiilor rasiale și rasismului poliției, iscate în urma morții lui George Floyd, două grupuri – Rose City Justice și Lavender Caucus – au organizat o manifestație la Jefferson High School, unde membrii comunității și-au împărtășit experiențele proprii cu privire la rasism.

Un grup separat de aproximativ 20 de oameni s-a adunat în jurul orei 22.00 în locul în care se afla o mare statuie de bronz a lui Washington.

Unii au înfășurat capul monumentului într-un steag american și au dat foc steagului. 

Numărul acestora a crescut în următoarea oră până când au fost destui oameni ca să dărâme statuia.

O echipă a postului de televiziune Koin a găsit statuia cu fața în jos și acoperită de graffiti.

La scurt timp a ajuns și poliția. 

Duminică, protestatarii au scos o statuie a lui Thomas Jefferson în afara unui liceu din Portland, numit după cel de-al treilea președinte și au pictat-o de asemenea cu spray scriind „proprietarul sclavului” și numele lui George Floyd pe baza sa.

Atât Washingtonul cât și Jefferson au deținut sute de sclavi în timpul vieții lor.

 

 

Sursa: europalibera.org