SUA: Kremlinul riscă să întoarcă poporul belarus împotriva Rusiei sprijinindu-l pe Lukașenka

septembrie 11, 2020

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, a declarat că Rusia riscă să piardă prietenia poporului din Belarus dacă Kremlinul continuă să-l sprijine pe autocratul  Alexandr Lukașenka. 

Biegun a făcut comentariile pe 11 septembrie, în timp ce Lukașenka se confruntă cu cea mai mare provocare la guvernarea sa de 26 de ani, cu sute de mii de cetățeni care protestează de o lună în stradă împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din 9 august care i-au oferit al șaselea mandat. 

Între timp, scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici, câștigătoare a premiului Nobel, a declarat că se teme că țara sa își poate pierde independența pe fondul luptei politice și a făcut apel la intelectualii ruși pentru sprijin.

Vorbind jurnaliștilor în timpul unei conferințe telefonice, Biegun a spus că majoritatea belarușilor „au văzut în Rusia țara cea mai apropiată de inima lor și respectăm acest sentiment și alegerea suverană”. El s-a întrebat cum ar putea Moscova „sprijini un astfel de regim și o asemenea violență împotriva cetățenilor pașnici”, cu „încălcarea drepturilor protejate constituțional, ca libertatea de întrunire, asociere și exprimare. ”

Biegun a spus că, dacă puterea de la Kremlin continuă pe această cale, riscă să întoarcă poporul belarus împotriva Moscovei.

La Minsk, Alexievici a deplâns faptul că intelectualii ruși nu s-au pronunțat împotriva acțiunilor lui Lukașenka.

„De ce nu-mi ajuți micuța națiune să-și păstreze demnitatea și statalitatea”, a spus ea, adresându-se rușilor.

Poporul belarus i-a cerut lui Lukașenka să demisioneze și să organizeze alegeri libere și corecte, susținând că votul a fost trucat în favoarea sa. Liderul belarus, în vârstă de 66 de ani, a răspuns protestelor pașnice cu arestări violente și torturi.

Acțiunile sale nu numai că au impulsionat opoziția, ci i-au întors împotrivă guvernele occidentale, obligându-l să caute sprijin la Kremlin în încercarea de a se agăța de putere.

Lukașenka se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin pe 14 septembrie în stațiunea Soci de la Marea Neagră, prima lor întâlnire față în față de la alegeri. Cu toate acestea, Lukașenka a vorbit cu Putin de mai multe ori prin telefon din 9 august.

Biegun a amintit că și cetățenii ruși au fost, de asemenea, spulberați de poliția din Belarus ca parte a represiunii și „supuși aceleiași violențe brutale”.

El speră că Putin nu numai că își va exprima îngrijorarea cu privire la violența împotriva cetățenilor belaruși și ruși comisă de guvernul Lukașenka, ci și necesitatea ca acesta să demisioneze.

„Sperăm că mesajul de la Moscova este că acest conducător trebuie să cedeze în fața voinței poporului său", a spus Biegun despre întâlnirea din 14 septembrie.

Biegun i-a cerut lui Lukașenka să poarte discuții cu Consiliul de coordonare care a fost înființat de liderii opoziției în urma alegerilor, pentru a facilita transferul de putere, spunând că Lukașenka a fost „respins de propriul său popor”.

El a spus că sprijinul SUA pentru astfel de discuții „nu înseamnă că cerem Belarusului să aleagă între Est și Vest”.

Alexievici, care este unul dintre cei șapte membri ai prezidiului Consiliului de coordonare al opoziției, a avertizat că, dacă Lukașenka nu va negocia, problemele se vor agrava și „nu vom obține altceva decât un război civil”.

Biegun a declarat că Statele Unite și aliații săi europeni nu vor lăsa acțiunile lui Lukașenka să rămână nepedepsite.

Occidentul coordonează sancțiunile împotriva oficialilor din Belarus responsabili pentru bătăi și detenții, potrivit secretarului de stat adjunct al SUA, care a spus că se așteaptă ca lista sancțiunilor SUA să fie finalizată „în doar câteva zile”.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro