SUA au impus unilateral sancțiuni Iranului

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat reintroducerea unilaterală a tuturor sancţiunilor ONU împotriva Iranului şi a catalogat acest moment drept „o veste excelentă pentru pacea din regiune”.

Decizia vine în ciuda opoziției celor mai apropiați aliați europeni ai Washingtonului și a incertitudinii asupra metodei de aplicare a acestor sancțiuni.

Mike Pompeo afirmă că SUA sunt gata să pedepsească ţările care nu vor respecta sancţiunile reimpuse Iranului. Într-o postare pe Twitter, Pompeo amenință că orice naţiune care refuză să se conformeze Washingtonului în această privinţă va suferi „consecinţe”.

„Dacă statele membre ONU nu îşi îndeplinesc obligaţiile de a pune în aplicare aceste sancţiuni, Statele Unite sunt pregătite să folosească autorităţile noastre interne pentru a impune consecinţe şi să se asigure că Iranul nu profită de beneficiile activităţii interzise de ONU”, scrie şeful diplomaţiei americane.

Înaintea anunțului, Marea Britanie, Germania şi Franţa au transmis Consiliului de Securitate al ONU o scrisoare în care afirmă că scutirea de sancțiuni, convenită prin acordul nuclear cu Iranul, va rămâne în vigoare.

 

Sursa: europalibera.org