SUA anulează statutul special al provinciei Hong Kong după ce China a adoptat legea siguranței naționale

Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin prin care pune capăt tratametului preferențial acordat până acum pentru Hong Kong după ce China a adoptat noua lege a siguranței naționale.  

 

Hong Kong va fi tratat ca restul Chinei în ceea ce privește schimburile comerciale – „fără privilegii, fără tratament economic special și fără export de tehnologii”, a anunțat președintele american, citat de BBC. 

Președintele SUA a luat decizia după ce China a adoptat noua lege a siguranței naționale, pentru a impune sancțiuni autorităților chineze care încalcă drepturile și libertățile rezidenților din Hong Kong.

Statutul special al Hong Kong a fost negociat între China și Regatul Unit, pe vremea când Hong Kong avea încă statut de teritoriu britanic.

Suveranitatea a fost cedată Chinei în 1997, după expirarea unei convenții semnate la sfârșitul secolului al XIX-lea, prin care Imperiul Qing ceda Hong Kong pentru 99 de ani Regatului Unit.

„Această lege dă administrației mele noi instrumente puternice pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de lichidarea libertății Hong Kong-ului”, a adăugat președintele american.

 

 

Sursa: europalibera.org