SUA afirmă că hackeri ruși au atacat servere guvernamentale înainte de alegeri

octombrie 23, 2020

Hacherii sponsorizați de statul rus au atacat cibernetic zeci de servere guvernamentale locale sau federale în ultimele luni și au furat date de pe cel puțin două, anunță guvernul american.

Într-o informare transmisă joi, FBI și Agenția pentru Securitatea Infrastructurii Cibernetice (CISA) au prezentat o serie de activități a unor hackeri sprijiniți de statul rus care au început cel puțin din luna septembrie.

Agențiile afirmă că, până acum, nu există nicio dovadă că hackerii că hackerii au perturbat intenționat aviația, educația alegerile sau alte operațiuni guvernamentale.

„Cu toate acestea, gruparea ar putea urmări să obțină opțiuni pentru interferențe viitoare, pentru a influența politicile și acțiunile Statelor Unite sau pentru a le face lipsite de legitimitate", arată agențiile.

Informarea nu menționează care au fost țintele, spunând doar că respectiva campanie a țintit „o gamă largă de ținte".

Mai arată că hackerii - identificați sub nume de cod precum Berserk Bear, Energetic Bear, Dragonfly sau altele - au reușit să compromite infrastructuri informatice și să fure date.

Avertismentul vine cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale , programate pentru 3 noiembrie, în timp ce autoritățile americane sunt la un nivel ridicat de alertă pentru a stopa posibile eforturi ale unor guverne străine de a răspândi informații false sau de a interfera în procesul electoral.

Statele Unite spune că Rusia, care s-a implicat în campania din 2016 prin spargerea serverului Partidului Democrat și prin campanii pe rețelele de socializare, încearcă să intervină din nou și în acest an.

Cu toate acestea, oficialii americani îi asigură pe cetățeni că pot fi siguri de procesul electoral pentru că va fi extrem de dificil pentru actori cibernetic rău internaționați să influențeze numărarea votului în vreun fel.

Anunțul vine după ce și John Ratcliffe, directorul Comunității Naționale de Informații din SUA, a afirmat că Rusia și Iran au încercat să interfereze în alegerile prezidențiale Statele Unite. El a arătat că ambele state au obținut informații despre listele electorale americane și au încercat să influențe opinia publică înainte de scrutinul din 3 noiembrie.

Ratcliffe a arătat că Iranul a transmis mailuri cu scopul de a intimida votanții, de a provoca tulburări sociale și de a îl discredita pe Donald Trump. El a arătat că Teheranul este responsabil de trimiterea de mailuri intimidatoare către votanți democrați din patru state cheie în alegerile din noiembrie, printre care Florida și Pennsylvania.

Mailurile amenințătoare, care pretindeau în mod fals că vin de la grupul de extrema dreaptă Proud Boys, îi avertizau pe alegători că „vom veni după tine” dacă nu ar vota pentru Trump.

Operațiunea de intimidare a alegătorilor a folosit aparent adrese de e-mail obținute din listele de electorale, care includ informații despre apartenența la un partid și adrese de domiciliu și pot include și adrese de e-mail și numere de telefon.

Nu era clar dacă informațiile au fost obținute în urma unui hack sau într-un alt mod, cum ar fi prin intermediul rețelelor criminale de pe dark web. Unele informații despre alegători sunt disponibile publicului.

Ratcliffe a spus că serviciile secrete americane nu au observat aceeași acțiune din partea Rusiei, dar că „suntem conștienți că au obținut unele informații despre alegători la fel cum au făcut-o în 2016”.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro