Statele Unite afirmă că Moscova a trimis avioane militare în Libia pentru a oferi suport pentru mercenarii ruși care îl sprijină pe liderul militar Khalifa Haftar în incursiunea împotriva guvernului recunoscut internațional al statului nord-african.
Avioanele militare rusești au zburat în Libia prin Siria, unde au fost repictate pentru a ascunde identitatea, afirmă Comandamentul American din Africa într-un comunicat din 26 mai.
„De prea mult timp, Rusia a negat în întregime implicarea în războiul din Libia. Nu mai este nicio negare de acum. Am urmărit cum Rusia a trimis avioane de luptă de generația a patra în Libia - la fiecare pas al drumului", a afirmat generalul american Stephen Townsend , comandatul AFRICOM.
AFRICOM mai arată că avioanele au ajuns în Libia recent, dar nu precizează care este numărul lor.
Grupul Vagner, un contractat militar privat consider un apropiat al Kremlinului, îl ajută cu comandatul militar Khalifa Haftar în luptele cu Guvernul Acordului Național (GNA). Un raport al ONU de la începutul lunii estimează numărul mercenarilor ruși între 800 și 1.200.
Moscova neagă că statul rus ar fi responsabilă pentru aceste deplasări de trupe. Nu a exista niciun comentariu imediat al Ministerului Apărării din Rusia privind ultimele acuzații ale Statelor Unite.
Dar Andrei Krasov, șef adjunct al Comitetului Apărării din camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat), a respins afirmația americanilor drept o „dezinformare", potrivit agenției ruse Interfax.
Statele Unite au prezentat 15 imagini cu ceea ce afirmă că sunt avioanele rusești din Libia.
Generalul Townsend precizează că nici forțele loiale lui Haftar și niciun Grupul Vagner nu au capacitatea de a opera sau finanța avioanele fără sprijinul guvernului rus.
„Rusia încearcă clar să încline balanța în favoarea sa în Libia", a afirmat oficialul american.
Bogat în petrol, statul african este răvășit de un război civil de când o revoltă populară sprijinită de NATO l-a înlăturat de la putere și l-a ucis pe dictatorul militar Muammar Qaddafi în 2011.
Haftar, care controlează partea estică a țării, dorește acum să cucerească capitala Tripoli, unde forțele sale se confruntă cu cele ale GNA.
Conflictul a atras numeroase forțe regionale. Rusia, Franța, Egiptul, Iordania și Emiratele Arabe Unite sprijină forțele loiale liderului militar Khalifa Haftar, în timp ce Turcia, care a și trimis trupe, drone și mercenari sirieni în Libia sprijină guvernul din Tripoli, ca și Qatar sau Italia.
Într-o discuție telefonică din 26 mai cu liderul Parlamentului Aguila Saleh, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a afirmat că „există necesitatea unui dialog constructiv care să implice toate forțele politice din Libia" și „un armistițiu imediat", potrivit MAE rus.
Haftar și GNA au purtat mai multe runde de discuții pentru pace în Franța, Italia, Rusia sau Germania, dar au eșuat în a ajunge la un acord pentru a încheia luptele.
Generalul Jeff Harrigian de la Forțele Aeriene Americane a afirmat că dacă Rusia ocupă baze de pe coasta Libiei ar putea deplasa capabilități permanente pentru a opri accesul în zonă.
„Dacă aceea zi va veni, va crea probleme serioase de securitate pentru flancul sudic al Europei", a afirmat Jeff Harrigian.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro