Studiu WWF-Romania: romanii sunt tot mai ingrijorati de starea mediului inconjurator

februarie 1, 2013

Romanii arata un inters din ce in ce mai mare fata de organizatiile de mediu, arata un studiu realizat de WWF-Romania in parteneriat cu Ipsos Research. Peste 50% dintre persoanele intervievate cunosc cel putin o organizatie de mediu care activeaza in Romania. Studiul mai indica poluarea si defrisarea padurilor ca fiind, in continuare, principalele probleme de mediu resimtite la nivelul populatiei. WWF-Romania realizeaza pentru a treia oara acest tip de cercetare, initiata in anul 2009.

„Chiar daca ne asteptam ca interesul romanilor fata de problemele de mediu si fata de munca noastra, a organizatiilor neguvernamentale, sa creasca, unele cifre ne surprind si pe noi. In ciuda lobby-ului intens impotriva ursului brun si a promovarii vanatorii pe principalele canalele media din Romania, cetatenii cred ca ursul este o comoara si se opun puternic vanatorii, aratand ca aceasta specie are o imagine bine definita prin traditii si povesti in constiinta colectiva. Pe de alta parte, incepe sa apara in tara noastra si implicarea, nu numai o preocupare fata de mediu, iar aceste lucruri nu numai ca se simt in timpul campaniilor noastre, ci se vad si in masuratorile sociologice. Faptul ca 40% dintre romani participa la un eveniment WWF, Earth Hour™, ne da speranta ca aceasta cultura a mobilizarii se cladeste si in Romania, iar de la astfel de actiuni punctuale la implicarea cetateneasca de zi cu zi e doar un pas”, a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania.

76% dintre romani cred ca ursul brun este o valoare nationala

Doar 6% dintre persoanele intervievate considera ca ursul brun reprezinta o amenintare. Atunci cand vine vorba de vanatoare, publicul inclina catre protejarea speciei: 78% nu sunt de acord cu practicarea vanatorii de ursi.

WWF aminteste ca, in toamna anului 2012, cateva cazuri de atac ale ursului brun asupra oamenilor au fost reflectate in mass-media timp de cateva saptamani. WWF a atras atunci atentia asupra faptului ca Romania nu isi gestioneaza in mod responsabil populatia de ursi bruni si ca se cunosc prea putine aspecte despre specie, ceea ce creste riscul confruntarii cu situatii de conflict om-urs.

Doar un sfert dintre respondenti cred ca Romania are mai mult de 1000 de ursi, ceea ce indica faptul ca informatiile publice despre specia considerata de specialisti Regele Carpatilor sunt limitate.

WWF reaminteste ca numarul exact al exemplarelor de urs brun de pe teritoriul Romaniei este necunoscut, dar ca cifrele oficiale indica o scadere cu o treime in ultimii 20 de ani. Considerand cercetarea stiintifica un prim pas in protejarea speciei, dar si a comunitatilor locale din preajma padurilor frecventate de ursi, WWF a demarat un proiect de monitorizare a ursilor bruni din Maramures si Ucraina, pentru identificarea traseelor de migratie si a altor aspecte importante pentru crearea unor solutii viabile de conservare a speciei. Proiectul se intituleaza ”Granite deschise pentru ursi in Carpatii din Romania si Ucraina”.

Poluarea industriala, principala amenintare la adresa raurilor

61% dintre persoanele intervievate in cadrul studiului comandat de WWF s-au declarat deranjate de poluare. 6 din 10 romani condamna poluarea aerului, a solului, a padurilor si a apei si considera poluarea industriala, chimica si a noxelor drept principalele surse ale poluarii, in general.

Dintre problemele cu care se confrunta raurile din Romania, poluarea industriala este cea mai ingrijoratoare pentru 86% dintre respondenti. 26% dintre romani considera defrisarile drept principala cauza a inundatiilor. Inundatiile sunt, de altfel, pe locul 5 in lista celor mai grave probleme de mediu identificate.

Mizeria, gunoaiele, deseurile, in general sunt, de asemenea, probleme care ii afecteaza pe o mare parte dintre respondenti. Totodata, respondentii considera ca fiind probleme de mediu si ignoranta sau indiferenta autoritatilor si a oamenilor, deopotriva, dar si lipsa educatiei.

Comportamentul filantropic

3 din 10 respondenti au declarat ca au facut donatii in trecut, suma medie donata fiind de 50.8 lei. Preferate sunt donatiile pentru ajutorarea copiilor (68%), a persoanelor cu probleme grave de sanatate (57%) si ajutorarea batranilor (32%). 13% dintre respondenti au facut donatii pentru protectia mediului si a animalelor, procentaj aproape dublu fata de cel indicat de studii anterioare efectuate de WWF, in 2010 si 2011.

Ora Pamantului

Cea mai mare miscare globala de mediu din istorie, Ora Pamantului (Earth Hour™), a crescut in amploare si in Romania, cu 6 din 10 respondenti care au auzit de eveniment si 4 din 10 care au participat la editiile trecute.

WWF-Romania organizeaza Ora Pamantului din anul 2009, cand 2 milioane de romani au stins lumina timp de o ora, conform datelor furnizate la cea vreme de Dispeceratul Energetic National. În 2011, WWF a lansat Competitia pentru Capitala Earth Hour in Romania, o intrecere intre orase menita sa incurajeze administratiile locale sa implementeze politici de mediu din ce in ce mai ambitioase. Competitia va fi reluata in acest an, detaliile urmand a fi comunicate de catre WWF-Romania, in cel mai scurt timp. Anul acesta, Ora Pamantului va fi sarbatorita pe 23 martie, la 20:30, ora locala.

Studiul realizat de Ipsos este reprezentativ la nivel urban national si a implicat 891 de respondenti, barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 ani. Eroarea maxima de esantionare este de ±3.3% pentru un nivel de incredere de 95%. Studiul a fost realizat in noiembrie 2012.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro