Un camion cu remorca plina care parcurge o distanta de 200km are contributia lui la poluarea mediului inconjurator, dar o noua cercetare vine cu niste concluzii mult mai ingrijoratoare: fast-food-ul de la care obisnuiti sa va mai luati cate un hamburger „cu de toate” pare sa fie o sursa de poluare mult mai daunatoare decat camionul mai sus mentionat.
Un studiu recent realizat de UC Riverside a descoperit ca poluarea aerului provenita de la bucatariile restaurantelor care folosesc gratare cu carbuni este mult mai agresiva decat cea provenita de la camioanele grele pentru transport. Pentru a reliefa gravitatea situatiei, cercetatorii au comparat poluarea provenita de la bucatariile restaurantelor cu daunele pe care provoaca un camion cu 18 roti care parcurge o distanta de 230 km. Acest camion produce aceeasi masa de particule daunatoare mediului inconjurator ca un simplu hamburger prajit pe un gratar cu carbuni.
Desi motoarele diesel sunt mai poluante, sistemele implementate la nivelul evacuarii si al motorului reduc semnificativ noxele emise. In acelasi timp, particulele de grasime, fumul, vaporii de apa si alte reziduuri rezultate in urma aprinderii unui gratar, nu trec prin nici un mecanism de filtrare inainte de a fi eliberat in atmosfera. Poluarea produsa de bucatariile restaurantelor este de doua ori mai mare decat cea produsa de camioanele de mare tonaj, spun cercetatorii.
In urma descoperirii oamenii de stiinta au trecut la dezvoltarea unui sistem care sa reduca noxele eliberate de bucatariile comerciale.
Daca la americani hamburgerul prajit pe carbuni este un factor de poluare mai important decat traficul greu, atunci micii prajiti cu miile de romani cu diverse ocazii ar trebui sa polueze mai mult decat furnalele unui combinat chimic.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro