Studiu: Ghetarii se topesc de 2 ori mai repede decat in secolul al XX-lea

august 4, 2015

Potrivit unui studiu al World Glacier Monitoring Service (Serviciul Mondial de Monitorizare a Ghețarilor), apărut în revista The Journal of Glaciolog, topirea ghetarilor sa fost tot mai rapida în ultimii zece ani, atingând niveluri record în întreaga lume.

Se pare ca cei mai afectati au fost ghetarii din Alpi si din Alaska. Exceptie au făcut unii ghetari din Norvegia, care au crescut în anii 1990 ca urmare a unei serii de ierni bogate în zăpadă, tendintă care s-a oprit însă după anul 2000.

Raportul a fost întocmit pe baza observatiilor referitoare la 2.300 de ghețari de pe întreaga planetă, unele dintre ele datând încă din secolul al XVI-lea. Acestea au fost analizate si comparate cu date obtinute prin satelit.

Michael Zemp avertizeaza: "Masuratorile in teren au fost efectuate pe cateva sute de ghetari, dar, potrivit imaginilor satelitare de care dispunem, fenomenul afecteaza zeci de mii de ghetari din toata lumea', afirma cercetatorul, adaugand ca situatia, provocata in special de cresterea temperaturii globale, este fara precedent. Topirea intensa din ultimii ani a dus la o modificare a dinamicii calotelor glaciare. 'Ghetarii vor continua sa se topeasca, desi temperaturile raman stabile".

Sursa: Agerpres

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro