Studiu: Facebook a îndrumat utilizatori spre informații false privind coronavirusul

august 19, 2020

Site-uri care au răspândit informații eronate despre sănătate au atras aproape jumătate de miliard de cititori pe Facebook doar în luna aprilie, când pandemia de coronavirus se răspândea pe întreg mapamondul, arată un studiu citat de The Guardian.

Facebook a promis să oprească teoriile conspirației și știrile neconforme în timpul pandemiei, dar în timp ce oficialii companiei promiteau responsabilitate, algoritmul rețelei a ajutat la creșterea traficului pentru pagini care distribuiau informații false periculoase, arată studiul realizat de grupul Avaaz.

Iar distribuirea de informații medicale false poate fi mortală. Cercetătorii de London School  of Hygiene and Tropical Medicine au arătat că un singur articol cu informații false poate duce la 800 de decese din cauza coronavirusului.

Paginile primelor 10 site-uri care publicau informații false și teorii ale conspirației privind medicina au primit de patru ori mai multe vizualizări pe Facebook decât primele 10 din clasamentul site-urilor renumite în domeniul medical.

Studiul celor de Avaaz se concentrează pe paginile de Facebook și site-urile care distribuie un număr ridicat de informații false despre coronavirus. Ele au un grad ridicat de conținut pe teme variate, inclusiv medicină alternativă, agricultură organică, viziuni de extremă dreapta și conspirații pe teme generale.

El a dezvăluit că 82 din site-urile care răspândesc informații false în domeniul medical în cel puțin cinci state au generat 3,8 miliarde de vizualizări pe Facebook în ultimul an. Audiența lor a atins punctul maxim în luna aprilie, cu 460 de milioane de vizualizări.

„Acest lucru sugerează că atunci când cetățenii au nevoie cel mai mult de informații credibile privind sănătatea, și când Facebook încearcă să crească proactiv instituțiile de sănătate pe platforma de socializare, algoritmul companiei a compromis aceste eforturi", se arată în raport.

Un singur articol care susține că Asociația Medicală Americană încurajează medicii și spitalele să supraestimeze numărul deceselor din SUA a fost deschis de 160 de milioane de persoane.

Răspândirea vastă a unor astfel de informații arată că sistemele interne ale rețelei de socializare nu au capacitatea de a proteja utilizatorii de informații false din domeniul medical, în ciuda promisiunii de a ține utilizatorii „în siguranță și informați", arată raportul.

Rezultatele studiului vin să dea o nouă lovitură gigantului din piața de social media într-o perioadă în care afirmă că face eforturi importante în lupta cu informațiile false.

Un alt studiu realizat de The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene arată potențialul pericolului reprezentat de răspândirea în masă a informațiilor false din domeniul medical. În verificarea postările din 87 de state, cercetătorii au descoperit mai mult de 2.000 de afirmații despre coronavirus care au devenit virale, dintre care 1.800 s-au dovedit a fi false.

Printre unele se numără unele care sunt periculoase. De exemplu, una dintre ele afirmă că alcoolul pur ucide virusul, lucru care a condus a 800 de decese, precum și alte 60 de persoane care au orbit după ce au consumat metanol drept potențial tratament.

De asemenea, 12 persoane din India, inclusiv copii, s-au îmbolnăvit după ce au băut un lichid făcut din semințe de la planta toxică Datura pentru că au urmărit un clip video pe internet care susținea că aceste substanțe tratează coronavirusul.

Pe lângă astfel de afirmații care sunt periculoase, alte sfaturi sunt pur și simplu inutile doar că pot contribui la răspândirea coronavirusul. Un astfel de exemplu este al unei biserici din Coreea de Sud care a devenit focar pentru că cei prezenți au crezut că e destul să consume apă cu sare pentru a scăpat de coronavirus. Locașul a devenit focar de infecție cu peste 100 de îmbolnăviri după ce toți vizitatorii au utilizat același recipient, iar unui dintre ei era infectat.

Printre tacticele abordate de Facebook pentru a lupta cu informații false se numără oferirea posibilității de a verifica postării unui grup independent care să verifice veridicitatea postărilor și să pună etichete asupra celor considerate false.

Mark Zuckerberg a afirmat că informații false vor fi marginalizate de algoritmul care va determina ce vor vedea utilizatorii, dar studiul Avaaz a arătat că mare parte din informațiile eronate scapă de sistemul de verificare al Facebook chiar dacă este marcat uneori de organizațiile care verifică informații potențial false.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro