Studiu Allianz - Companiile se tem cel mai mult de riscurile economice si de riscul de intrerupere a afacerilor

ianuarie 24, 2012

Riscurile economice, riscurile asociate intreruperii afacerilor si catastrofele naturale - principalele riscuri pentru afaceri, in 2012, conform rezultatelor unui sondaj realizat de Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) - centrul de competenta pentru asigurari corporate si industriale din cadrul Grupului Allianz.

Care sunt riscurile de care se tem companiile cel mai mult in anul 2012? Riscurile economice, riscurile asociate intreruperii afacerilor si riscurile catastrofice se situeaza pentru numeroase companii pe primele locuri in topul riscurilor ce le pot ameninta afacerile.

Riscurile cibermetice, pe de alta parte, sunt inca subestimate de companii. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

AGCS, divizie a Grupului Allianz si asigurator la nivel global al riscurilor corporate si industriale a realizat o cercetare in randul consultantilor sai in managementul riscului, in cea de-a doua jumatate a anului 2011, in scopul identificarii riscurilor ce ameninta companiile in anul 2012. Riscul economic a fost cel mai frecvent mentionat, de circa 21% dintre respondenti. Mai concret, companiile sunt ingrijorate de o posibila recesiune economica si de criza datoriilor suverane, de cresterea preturilor marfurilor si de fluctuatiile valutare.

“In climatul actual, cu totii am devenit mai constienti de omniprezenta riscului economic”, afirma Michael Heise, Economist Şef al Grupului Allianz. “Nervozitatea si volatilitatea de pe pietele financiare submineaza in cele din urma increderea si activitatea din economia reala, generand neliniste in randul investitorilor si la nivelul pietelor.
Cu atat mai mult intr-un asemenea context, evaluarea riscului reprezinta un element crucial pentru toate deciziile noastre personale si care tin de afaceri”, a continuat Heise.

Pe locul al doilea in topul riscurilor care ameninta companiile in acest an se situeaza riscurile asociate intreruperii afacerilor (mentionate de 14% dintre respondenti). Întreruperea afacerilor se refera la intreruperi ce survin in lantul aprovizionarii si la vulnerabilitatea proceselor de productie datorita unei concentrari a furnizorilor, a unui grad din ce in ce mai mare de outsourcing catre furnizori si a productiei pe baza de cerere/ comenzi. Cu toate ca o centralizare a achizitiilor, un grad din ce in ce mai mare de outsourcing catre furnizori si productia pe baza cererii/ comenzilor reduc costurile, in acelasi timp, acestea fac companiile sa fie mai vulnerabile la intreruperile proceselor.

Pe locul al treilea in topul riscurilor, conform cercetarii AGCS, se situeaza catastrofele naturale. Costul catastrofelor naturale - de la inundatii si ploi torentiale, pana la uragane, taifunuri sau cutremure – este multiplicat ca urmare a dezvoltarii economice si a progresului tehnologic. Astfel, valoarea anuala a despagubirilor acordate de asiguratori pentru daune cauzate de catastrofe naturale a crescut in ultimii 30 de ani de la 5 miliarde USD la peste 40 miliarde USD.
Riscurile interconectate produc reactii in lant

Fiecare risc luat individual reprezinta o amenintare la adresa succesului afacerilor. Cu toate acestea, studiul realizat de AGCS arata ca aceste riscuri nu mai pot fi abordate izolat.
“In lumea de astazi, in contextul globalizarii, riscurile sunt interconectate si creaza un efect in lant”, explica Michael Bruch, expert AGCS in managementul riscului. Pentru multe companii, spune acesta, anul 2011 a reprezentat o “furtuna perfecta”, de vreme ce numeroase riscuri s-au produs in acelasi timp. De exemplu, catastrofele naturale au cauzat pagube materiale uriase, dar si intreruperea activitatii pe arii intinse in regiunea Asia- Pacific. Însa si liniile de productie din Europa au fost oprite temporar atunci cand materiile prime din Asia nu au ajuns la timp. Concomitent, criza datoriilor suverane a dus la deteriorarea mediului economic in multe dintre tarile dezvoltate si implicit la deteriorarea perspectivelor privind vanzarile.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro