Un studiu din anul 2015 a scos la iveala faptul ca jumatate dintre copiii romani de varsta de 12 ani nu au ajuns inca la un control stomatologic, desi problemele dentare au inceput sa apara in urma cu cativa ani.
Primul motiv invocat este cel al temerii de doctori, in special de stomatologi, iar un alt motiv este cel al costurilor care nu pot fi suportate de parinti. Acestia nu considera ca problema dintilor este atat de importanta incat sa necesite rezolvare rapida, fapt pentru care controlul stomatologic este amanat pentru perioade indelungate. Desi primul control este recomandat de medicii stomatologi din intreaga lume inainte ca cel mic sa implineasca varsta de un an, de cele mai multe ori, copiii romani ajung la dentist atunci cand probleme sunt grave iar durerile ajung insuportabile.
Un alt motiv pentru care romanii nu isi duc copiii la dentist este faptul ca acestia considera ca vizita la dentist este inutila in cazul in care dintii cu probleme sunt cei de lapte, care oricum urmeaza sa cada si sa fie schimbati cu unii definitivi.
In ceea ce priveste dintii definitivi, odata cu aparitia acestora, se recomanda vizitele periodice la dentist. Majoritatea medicilor dentisti recomanda controalele regulate la sase luni. Cu toate acestea, in cazul copiilor sunt acceptabile si vizitele la interval de un an.
Vizitele periodice la dentist au doua scopuri: in primul rand, imbunatatirea danturii, prin efectuarea serviciilor necesare, in functie de caz, dar si prin reamintirea modului corespunzator de ingirijire si curatare a dintilor.
In ceea ce priveste pacientii maturi, studiile arata ca majoritatea romanilor ajung la control atunci cand problemele dentare necesita servicii complexe si costisitoare, precum cele chirurgicale, in locul celor de rutina. In 2016, 1 din 20 de pacientii care au vizitat cabinetul unui medic stomatolog a cerut servicii de detartraj sau un periaj profesional. Foarte multi pacienti ajung pe scaunul doctorului numai atunci cand durerile dentare sunt covarsitoare.
In Bucuresti, una dintre cele mai cautate clinici de medicina dentara este Clinica Dr. Melnic., care ofera atat servicii de rutina, dar si servicii pentru tratatrea unor cazuri complexe de reconstruire implanto-protetica. Aparatura de de ultima generatie si medicii specializati conduc la rezultate frumoase, care vor rezista in timp.
Cei care constientizeaza probleme la care sunt dispusi copilasii apeleaza la doctori stomatologi din sistemul medical privat, evitandu-i pe cei din sistemul medical de stat, in care nu au incredere.
Desi spalatul pe dinti de doua ori pe zi cu paste special create pentru copii pot amana problemele de dantura ale celor mici, acestea nu asigura in totalitate faptul ca prichineii nu vor intampina probleme ale dintilor.
Stomatologii recomanda folosirea pastelor de dinti speciale pentru copii si nu a celor pentru adulti, care au ingrediente mai dure, precum fluorul, care le pot afecta stratul exterior al dintilor.
» Preluat de pe LivePr.ro - Studiu: 50 din copiii de pana la 12 ani nu au ajuns la dentist
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro