Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență care prevede posibilitatea ca studenții din anii terminali ai facultăților de medicină să lucreze în spitalele pentru pacienții cu coronavirus. Prezența lor în spitale se face doar pe bază de voluntariat.
„Pentru a întări eforturile de combatere a răspândirii COVID-19 şi pentru a ajuta personalul aflat de mai bine de nouă luni în prima linie în lupta aceasta (...), a fost adoptată în forma finală ordonanţa de urgenţă care permite desfăşurarea activităţilor de voluntariat de către studenţii din anii terminali ai facultăţilor de Medicină, respectiv anii IV, V şi VI, precum şi anii III şi IV de Asistenţă medicală în unităţi sanitare implicate în efortul de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, sub coordoanarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă", a afirmat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, după şedinţa de Guvern, citat de news.ro.
În ședința de guvern, coordonatorul DSU, Raed Arafat, a arătat că deja s-a luat legătura cu universităţile de la care ar urma să provină studenţii.
„ Noi, de altfel, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele, deci au început universităţile să creeze listele. În secunda în care este publicată, o să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm. (...) Nu am aşteptat adoptarea, ştiind că a fost în primă lectură şi am început deja să ne mobilizăm. Când se publică, sperăm mâine (nr. joi), deja începem să o implementăm”, a afirmat Raed Arafat în şedinţa de guvern, potrivit Agerpres.
În completare, prim-ministrul i-a transmis că va trebui să existe o comunicare bine gândită cu studenţii care se vor implica în acest program.
„Chiar apreciez în mod deosebit această iniţiativă şi, într-un fel, studenţii pot să dea şi ei un exemplu pentru toţi. Oricine poate să facă ceva bun în această bătălie trebuie să intre alături de noi în această bătălie. (...) Să gândiţi foarte bine comunicarea, interacţiunea, modul de implicare a lor, activităţile efective în care se pot implica, astfel încât să avem o implicare a lor cât mai serioasă şi în acelaşi timp să simtă susţinerea şi aprecierea noastră pentru efortul pe care îl fac”, a afirmat premierul.
Potrivit lui Arafat, studenţii vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici.
„Ţintim în primă fază dintr-o pepinieră de 20.000 de posibili voluntari recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari", arătat coordonatorul DSU.
Cooptarea studenților vine pe fondul supraaglomerării spitalelor în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus care ridică riscul unui colaps al sistemului medical care se luptă deja de nouă luni cu pandemia.
Potrivit ultimului bilanț oficial, în spital, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.179. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro