Structura faciala a unui fotbalist poate indica numarul de goluri pe care le va inscrie

noiembrie 17, 2014

Oamenii de stiinta de la Universitatea Colorado Boulder au studiat raportul latime-inaltime al structurilor faciale, numit si indicele FWHR (facial-width-to-height ratio), la 1000 de fotbalisti care au participat la Cupa Mondiala din 2010.

„Omul se cunoaste dupa fata”, afirma acestia: rezultatele obtinute indica faptul ca putem afla cu certitudine cine va fi golgeterul unei competitii. In plus, pe langa numarul de goluri marcate, structura fetei poate indica si cate faulturi va comite jucatorul respectiv.

Rezultatele cercetarilor au sugerat ca atacantii si mijlocasii cu un indice FWHR mai mare au mai multe sanse de a-si faulta adversarii; in acelasi timp, este foarte probabil ca astfel de atacanti sa inscrie mai multe goluri sau sa fie autori ai unor pase de gol pentru coechipierii lor.

Cercetarile anterioare au aratat ca un indice FWHR mai mare poate fi asociat cu un comportament mai agresiv, desi existau unele studii care nu au descoperit o corelatie in acest sens la anumite populatii. Nu au fost efectuate insa teste care sa determine legatura dintre acest indice si performantele unor sportivi, de aceea echipa de la Colorado Boulder a urmarit datele preluate de la jucatori din 32 de tari participante la Cupa Mondiala 2010, pentru a evalua daca exista o corelatie intre FWHR si agresivitate/performanta, la nivel global.

„Am cercetat diverse contexte pentru a analiza comportamentele agresive si astfel am ajuns la concluzia ca Cupa Mondiala, unde se cuantifica golurile, faulturile si pasele de gol, reprezinta o posibilitate excelenta de a aborda legatura intre structura fetei si comportamentul agresiv sau performanta unei persoane”, a declarat Keith Walker, initiatorul studiului respectiv.

Sursa: The Independent

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro