Streinu-Cercel: Testarea bucureștenilor începe cu un eșantion de 10.000 de persoane

martie 26, 2020

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a anunțat joi testarea unui eșantion de 10.000 de persoane din București pentru infecție cu coronavirus.

El a spus că are deja acceptul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu domnul Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel într-o discuție pe care a avut-o cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a transmis discuția live pe Facebook. 

Managerul de la Balș a dat asigurări că vor fi testați și personalul medical și pacienții din spitale, dar a spus că trebuie testată și populația, pentru a înțelege cum circulă virusul. 

„Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească. Nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor. Trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Pentru așta, trebuie să știm pe unde circulă virusul în momentul e față și pe unde a circulat. OMS ne spune cât se poate de clar: Europa este în centrul pandemiei și noi suntem în Europa. În funcție de ce măsuri vom lua și cum vom reuși să ajutăm populația, acestea vor fi și rezultatele trecerii prin pandemie”, a spus Streinu-Cercel.

Testarea va începe luni, 30 martie, primăria Capitalei fiind cea care a achiziționat 4.000 de teste iar primăriile de sector câte 1.000, a anunțat primarul general Gabriela Firea.

Eșantionul a fost stabilit la o populație a Capitalei de circa 2 milioane de locuitori, pe cinci categorii de vârstă:

de la 0 la 19 ani, 
între 20-44 de ani,
45-65 de ani,
65-79 de ani,
peste 80 de ani.

Streinu-Cercel a explicat de ce este necesară testarea: pentru că 80% dintre persoanele care sunt infectate cu Covid-19 fac forme ușoare și medii, pe care uneori nici nu le conștientizează și astfel în infectează și pe pe cei din jur, care pot face forme severe.

El a dat asigurări că echipele de testare nu vor intra în casele oamenilor ci vor fi chemați în fața blocului prin intermediul președinților de asociații. 

Vor fi făcute două teste, unul pentru a detecta eventuala prezență a Covid-19 la momentul testării, iar unul pentru decelarea anticorpilor, pentru a vedea câte persoane au avut deja infecția.

Rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Acuratețea testelor depășește 98%, a mai spus Streinu Cercel.

În cazul în care o persoană este testată pozitiv, toți oamenii care locuiesc în respectiva scară de bloc vor fi trecuți în carantină și testați. La finalul perioadei de carantină, în ultimele două zile, vor fi testați din nou. Între timp, scările de bloc vor fi dezinfectate.

Fostul ministrul al Sănătății, Victor Costache, declara în urmă cu o seară că întreaga populație a Bucureștiului va fi testată pentru coronavirus. Joi dimineață acesta și-a dat demisia, succesorul său, secretarul de stat Ninel Tătaru, fiind deja numit ministru.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro