Steve Jobs, boss-ul de la Apple vrea muzica pe internet fara sisteme de anti-piraterie

februarie 7, 2007

Conform publicatiei americane Washington Post, Steve Jobs, seful executiv al companiei Apple, a cerut companiilor de inregistrari sa lase magazinele online de muzica sa nu mai foloseasca metode anti-piraterie, o idee pe care unii analisti o considera inspirata.

"Aceasta este fara indoiala cea mai buna alternativa pentru clienti iar Apple ar imbratisa-o imediat." a declarat Jobs intr-un paragraf intitulat "Thoughts on Music," care a fost ieri publicat pe site-ul Apple.

Competitorii, cum ar fi Real Networks, precum si cateva tari europene au cerut companiei Apple sa ofere codul software sau sa isi deschida formatul protejat al fisierului de muzica. Acest gest ar permite si altor dispozitive in afara celor iPods sa foloseasca muzica downloadata de pe iTunes si ar permite in acelasi timp ca muzica luata din alta parte de pe internet sa poata fi ascultata pe iPods.

Jobs a declarat ca Apple ofera muzica numai pentru iPod-uri deoarece aceasta a fost cerinta producatorilor de muzica cand a negociat cu acestia cu ani in urma-desi "Digital Rights Management nu se vor obosi niciodata sa opreasca pirateria de muzica."

Problema, a declarat acesta, este "ca sunt prea multi oameni inteligenti in lume, oameni cu mult timp liber si dornici sa descopere astfel de secrete pentru a face publica modalitatea prin care fiecare sa isi poata lua muzica gratuit."

Phil Leigh, presedinte al Inside Digital Media, a spus ca declaratiile lui Jobs sunt legitimate desi un pic spre binele propriu. " Jobs incearca sa arate ca Apple nu e "baiat rau" cand vine vorba de drepturile de proprietate" a spus Leigh, tinand cont de faptul ca scrisoarea deschisa a fost o tactica agresiva a unei companii care s-a folosit de opinia publicului si care va trebui sa renegocieze cu companiile de inregistrari.

Chris Castle, avocat in industria muzicii care a reprezentat originalul Napste, si-a exprimat opinia ca trecerea de la CD-uri la muzica digitala a afectat foarte mult industria muzicii, indeajuns incat ar putea fi de dorit sa fie luat in considerare punctul de vedere al lui Jobs.

Recording Industry Association of America, care s-a luptat impotriva pirateriei din muzica ani in sir, a numit oferta companiei Apple de a licentia FairPlay, "un progres binevenit care ar putea fi o reala victorie pentru fani, artisti si marci."

Totodata, in scrisoarea sa, Jobs a speficat ca EMI si Universal, doua dintre marile marci de CD-uri, sunt amandoua in proprietatea unor companii europene in timp ce 50% dintr-un sfert, Sony BMG, este in proprietatea Bertelsmann, o companie germana. A patra, Warner are baza in Statele Unite.

"Majoritatea preocuparilor legate de sistemul DRM au aparut in tarile europene," a scris Jobs. "Poate ca acei care sunt nefericiti cu situatia curenta ar trebui sa isi redirectioneze energiile inspre convingerea companiilor de muzica sa isi vanda DRM-urile pe gratis...Acesta ar crea o piata a muzicii cu adevarant cooperanta." (atitudinea.ro)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro