O statuie de Constantin Brâncuşi sărută New York-ul

O versiune a sculpturii “Sărutul” (Le Baiser), de Constantin Brâncuşi, cu un preţ de pornire de 5 milioane de dolari, se află printre operele scoase la vânzare de casa Christie’s în licitaţia de artă impresionisă şi modernă care are loc săptămâna aceasta, la New York.

Lucrarea are dimensiuni de aproximativ 34 x 24 cenrimetri, este realizată din ghips şi este una dintre cele şase variante ale sculpturii realizate de artistul român de-a lungul vieţii. Aceasta înfăţişează doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi şi uniţi prin sărut.

Conform MEDIAFAX, preţul de pornire este de 5 milioane de dolari, organizatorii sperând să obţină pe această sculptură între 5 şi 8 milioane de dolari.

“Tema sărutului este atât de importantă pentru Brâncuşi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A ţinut atât de mult la această temă încât a devenit emblematică pentru personalitatea sa, având simbolul inscripţionat pe cărţile sale de vizită şi pe scrisorile sale”, a declarat Sharon Kim, director internaţional al casei de licitaţii Christie’s.

Aceasta este a doua lucrare scoasă la licitaţie  la casa Christie’s din New York în ultimii doi ani. ,,Muza”, o altă lucrare de referinţă a lui Brâncuşi, a fost vândută pentru 12,4 milioane de dolari în 2012, fiind achiziţionată de un colecţionar privat.