Prin aceasta tehnologie, se micsoreaza cantitatea de saruri intr-un procentaj de pana la 99 la suta, folosindu-se de obicei osmoza inversa, care este reprezentata de niste membrane semipermeabile, ce pot fi legate in paralel sau in serie si sunt alimentate cu ajutorul unei pompe de mare presiune.
Cele mai moderne echipamente includ un program computerizat de control, cu microprocesoare, sistemul fiind dotat cu toate accesoriile de care este nevoie pentru a se putea controla si regla parametrii de lucru. Practic, in cazul osmozei inverse, este vorba de o functionare automata a statiei.
Apa demineralizata este apa din care s-au inlaturat complet sau aproape complet mineralele dizolvate, in urma unuia dintre procesele urmatoare: distilare, deionizare, electrodializa, filtrare prin membrana, proces care poarta si denumirea de nanofiltrare sau osmoza inversa.
Cantitatea de minerale care raman in apa in urma unuia dintre procesele amintite poate fi foarte redusa, de nivelul a unui miligram pe litru, in orice caz, niciodata mai mare de 10 miligrame pe litru. Si conductivitatea electrica este destul de scazuta, dupa trecerea prin statii demineralizare apa.
Insa apa poate fi si imbogatita cu minerale, mai ales in zonele in care exista un mare deficit, folosindu-se apa de mare, transformata in apa potabila printr-un proces de desalinizare. In urma acestui proces, i se adauga mineralele necesare, inainte de a fi imbuteliata, devenind astfel complet potrivita pentru consum.
Apa demineralizata s-a dovedit a avea efecte negative asupra sanatatii omului, insa putin sunt cei care stiu de ce nu este potrivita pentru consum. Exista trei motive evidente in acest sens, cel mai important dintre ele fiind faptul ca aceasta apa este foarte agresiva, iar distributia sa prin conducte si rezervoare de stocare ar face ca metalele sau alte materiale din care sunt fabricate acestea sa se infiltreze in ea.
Din cauza lipsei mineralelor, are un gust rau. Exista o serie de studii care s-au facut pe sobolani, dar si pe oameni, care au dovedit efectul nefast al apei demineralizate asupra organismului uman.
Apa potabila, indicata consumului, are alte caracteristici decat cea folosita in procesele industriale sau in laboratoare, adica cea demineralizata, necesara in primul rand in industria chimica, alimentara, farmaceutica sau in diferite instalatii termice. Aceste statii demineralizare apa extrag mineralele si sarurile din ea, pentru a o face utila in aceste ramuri industriale.
Apa demineralizata nu este potrivita nici pentru gatit, deoarece, sub o presiune osmotica negativa, toate mineralele din legumele care fierb ar trece in apa, care oricum va fi aruncata in chiuveta, in acest fel valoarea nutritiva a alimentelor ar deveni nula.
» Preluat de pe LivePr.ro - Statii demineralizare apa
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro