John Ratcliffe, directorul Comunității Naționale de Informații din SUA, a afirmat că Rusia și Iran au încercat să interfereze în alegerile prezidențiale Statele Unite. El a arătat că ambele state au obținut informații despre listele electorale americane și au încercat să influențe opinia publică înainte de scrutinul din 3 noiembrie.
„Avem confirmarea că unele informații despre listele electorale au fost obținute de Iran și, separat, de Rusia", a spus oficialul american.
Ratcliffe și directorul FBI Chris Wray au transmis că Statele Unite vor pedepsi orice putere externă care interferează în alegerile americane. În ciuda acțiunilor Iranului și Rusia, ei au dat asigurări că americanii pot avea încredere în procesul electoral.
Ratcliffe a arătat că Iranul a transmis mailuri cu scopul de a intimida votanții, de a provoca tulburări sociale și de a îl discredita pe Donald Trump. El a arătat că Teheranul este responsabil de trimiterea de mailuri intimidatoare către votanți democrați din patru state cheie în alegerile din noiembrie, printre care Florida și Pennsylvania.
Mailurile amenințătoare, care pretindeau în mod fals că vin de la grupul de extrema dreaptă Proud Boys, îi avertizau pe alegători că „vom veni după tine” dacă nu ar vota pentru Trump.
Operațiunea de intimidare a alegătorilor a folosit aparent adrese de e-mail obținute din listele de electorale, care includ informații despre apartenența la un partid și adrese de domiciliu și pot include și adrese de e-mail și numere de telefon.
Nu era clar dacă informațiile au fost obținute în urma unui hack sau într-un alt mod, cum ar fi prin intermediul rețelelor criminale de pe dark web. Unele informații despre alegători sunt disponibile publicului.
Ratcliffe a spus că serviciile secrete americane nu au observat aceeași acțiune din partea Rusiei, dar că „suntem conștienți că au obținut unele informații despre alegători la fel cum au făcut-o în 2016”.
El a spus că Iranul distribuie și alte dezinformări online, inclusiv videoclipuri care sugerează că unele persoanele ar putea introduce buletine de vot frauduloase chiar și din străinătate.
„Acest videoclip și orice pretenții cu privire la astfel de buletine de vot presupus frauduloase nu sunt adevărate”, a spus Ratcliffe.
Agențiile de informații americane au mai arătat anterior că Iranul, Rusia și China încearcă să intervină în alegerile din 2020.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro