Statele membre UE sunt asteptate la masa negocierilor, in vederea programarii fondurilor pentru natura si dezvoltare regionala pentru perioada 2014-2020

octombrie 5, 2012

Politica de Coeziune a Uniunii Europene poate deveni instrumentul financiar cheie in lupta impotriva schimbarilor climatice, pierderii biodiversitatii si consumului excesiv de resurse. Acesta a fost mesajul partenerilor din proiectul SURF Nature, reuniti in cadrul conferintei de incheiere a proiectului, care a avut loc in orasul Cardiff (Tara Galilor), intre 26 si 28 septembrie. Conferinta, la care WWF-Romania a participat in calitate de partener in proiect, a adus in aceeasi sala reprezentanti ai autoritatilor publice si ONG-urilor din domeniul mediului din Marea Britanie, Austria, Franta, Germania sau Polonia si reprezentanti ai Comisiei Europene implicati in procesul de planificare strategica si financiara.

Obiectivul general al intrunirii, intitulata „Funding Biodiversity through Regional Funds (Finantarea Biodiversitatii prin Fonduri Regionale)”, a fost de a prezenta si intelege provocarile si oportunitatile ce apar la orizont, in contextul planificarii fondurilor pentru perioada 2014-2020, si de a formula argumente puternice in sprijinul ideii de continuare si chiar marire a sustinerii financiare pentru capitolul „biodiversitate”.

Actuala perioada de programare se incheie, desi exista inca resurse financiare ce pot fi revendicate pentru proiecte de mediu pana in anul 2015 – bani ce vor fi pierduti daca nu sunt accesati pana atunci. Accentul insa cade acum pe negocierea dintre fiecare stat membru si structurile europene, pentru ca interesele, nevoile si prioritatile fiecarei tari sa se regaseasca in viitoarele politici, in particular in Politica de Coeziune. Astfel, reprezentantii Comisei Europene transmit un apel puternic si, totodata, o invitatie catre tarile membre de participare la negocieri si discutii, asa incat viitoarele politici si fonduri sa tina cont de realitatile si problemele locale; iar pentru ca aceasta participare sa poata avea loc, este nevoie de conturarea, la nivelul fiecarui stat, a unei grile de prioritati si nevoi si de o propunere de integrare a investitiilor privind biodiversitatea si dezvoltarea durabila in Programele Operationale.

Investitiile in natura, solutia pentru o dezvoltare durabila

Strategia care ar trebui urmarita, conform partenerilor si colaboratorilor din proiect, pentru ca biodiversitatea sa fie sustinuta si sa ocupe o pozitie prioritara in Programele Operationale nationale si sa faca in continuare parte din politicile europene este demonstrarea valorii si beneficiilor economice pe care le aduc zonele naturale protejate si o dezvoltare bazata pe principii de responsabilitate fata de natura. De pilda, Stefan Leiner, de la Directoratul General de Mediu al Comisiei Europene a afirmat ca suma necesara pentru managementul retelei Natura 2000 este de 5.8 miliarde de euro pe an, insa serviciile de mediu oferite oamenilor de catre aceste zone valoreaza 200-300 miliarde de euro – bani ce pot fi reinvestiti local pentru adresarea unor probleme sociale si economice.

Organizatia WWF-Romania, partenera in acest proiect alaturi de Consiliul Judetean Giurgiu, s-a exprimat prin vocea Ralucai Dan - Specialist Politici Publice si Economie Verde WWF-Romania, care a tinut o prezentare despre „infrastructura verde”. Concept inovativ si in acelasi timp complex, „infrastructura verde” trimite la ideea de integrare a retelei de elemente sau zone naturale si elemente construite de oameni intr-un sistem stabil si puternic de ecosisteme naturale functionale ce aduc beneficii diverse comunitatilor umane. Alaturi de conceptul de „servicii de mediu”, infrastructura verde va deveni o prioritate in cadrul Fondului de Coeziune si Fondului European pentru Dezvoltare Regional, in ideea unei mai bune conectivitati intre ariile naturale de mare importanta ecologica.

In ceea ce priveste viitoarea perioada de programare, se doreste o mai buna integrare si coerenta a fondurilor europene, o viziune si un cadru strategic comun axat pe trei mari piloni: investitii in reteaua Natura 2000, investitii in biodiversitate si proiecte focusate pe serviciile de mediu, investitii in proiecte de infrastructura verde. Ca element de noutate, s-a anuntat si dorinta de a include un nou concept si instrument in viitoarea Politica de Coeziune – cel de dezvoltare locala condusa de comunitati („community led local development”). Ramane insa la latitudinea statelor membre sa decida daca acest instrument este relevant si important la nivel national si daca este util sa fie incorporat in noua Politica.

Proiectul SURF Nature, ce s-a derulat intre anii 2010-2012 in 10 tari europene, cu finantare prin instrumentul Interreg IVc al Fondului European pentru Dezvoltare Regionala, a demonstrat ca interesul pentru cooperare si dialog este foarte ridicat la nivel european, lucru care a ajutat la atingerea unor rezultate evaluate ca foarte bune de catre finantatori. Pornind de la lectiile invatate odata cu implementarea acestui proiect, Peter Tramberend de la Agentia de Mediu din Austria – partenerul lider al proiectului a prezentat factorii de succes pentru proiectele de biodiversitate; intre acestia, s-a demonstrat ca viziunea si o imagine clara a proiectului, conexiunea cu alte proiecte sau masuri si comunicarea, schimbul de idei si cunostinte joaca un rol central in evolutia pozitiva a unui proiect. In spiritul impartasirii cunostintelor, echipa SURF Nature va publica, pe website-ul proiectului, o baza de date cu cele mai bune 60 de proiecte derulate in actuala perioada de finantare, ce pot servi ca ghid sau inspiratie pentru factorii interesati sa dezvolte proiecte pentru natura si biodiversitate.

Mai multe detalii despre proiect puteti citi pe pagina: www.surf-nature.eu.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro