Start la inregistrare domenii .EU

Viviane Reding, Comisar al Uniunii Europene pentru Societatea Informationala si Media, a anuntat inceputul “Sunrise Period” – Uniunea Europeana are propriul nume de domeniu internet .eu, ca si .com sau .org. Uniunea Europeana este unul dintre principalii utilizatori de internet, iar introducerea domeniului .eu va crea mai multe oportunitati de exploatare a spatiului virtual. Din aprilie 2006, companiile si cetatenii care vor inregistra adrese de internet cu .eu vor beneficia de vizibilitate sporita pe piata unica europeana si se vor putea implica in comertul electronic.

“Domeniul .eu nu va inlocui domeniile nationale existente, ci le va completa oferind utilizatorilor alternativa unei identitati europene pe internet pentru site-uri si adrese de email. Este un moment important pentru Europa si pentru spatiul virtual. Problema identitatii continua sa fie una de actualitate, indiferent de spatiul in care ea apare.”, a declarat ministrul Zsolt Nagy, care impreuna cu toti cei prezenti la Consiliul TTE si cu Viviane Reding au imortalizat momentul intr-o fotografie, ce poate fi vizualizata pe www.mcti.ro, la adresa: http://www.mcti.ro/2694.html.

Odata cu aceasta lansare, Comisia Europeana va avea posibilitatea de a defini si implementa politici publice pentru a combate probleme precum inregistrarea abuziva si speculativa a numelor de domenii, proprietatea intelectuala, conceptele privind limba si pozitia geografica.

Incepand cu 7 decembrie, timp de doua luni, pot rezerva domenii doar cei care detin marci inregistrate, institutiile publice si companiile, din 2 ianuarie 2006 vor putea fi inregistrate si numele de familie, iar din 7 aprilie 2006 incepe inregistrarea generala, pe principiul primul venit, primul servit.

Domeniul .eu va fi administrat de EURid, o organizatie nonprofit europeana, care va vinde domeniile prin intermediul a 750 de reselleri autorizati. Mai multe detalii puteti gasi la adresa: www.eurid.eu.