Start la donații pentru tipărirea enciclopediei Wikipedia!

O editură germană a lansat apelul pentru donații cu scopul de a edita o versiune tipărită a binecunoscutei enciclopedii online, Wikipedia. Peste 1000 de volume, 1200 de pagini în fiecare volum, 4 milioane de definiții. Acesta este pachetul uriaș al unei edituri germane care are intenția de a aduce Wikipedia pe hârtie.

Este vorba despre compania PediaPress, parteneră de mai mulţi ani cu Fundaţia Wikimedia. Aceasta este un fel de umbrelă pentru mai multe site-uri libere de drepturi de autor precum Wikipedia, Wiktionnaire, WikiCommons. Firma germană a lansat pe 10 februarie un apel de finanţare participativă pe site-ul Indiegogo, a anunţat cotidianul britanic The Guardian. Astfel, până pe 11 aprilie, ar fi nevoie să se strângă 50 000 de dolari pentru demararea procesului de tipărire a enciclopediei online.

Rezultatul va face subiectul unei expoziţii publice, în cadrul conferinţei “Wikimania 2014”, organizată la Londra, în vara acestui an. Dacă finanţarea va fi suficientă, organizatorii doresc să continue expoziţia prin intermediul unui turneu internaţional, urmând apoi să doneze toate volumele unei mari biblioteci publice. Pentru a insista asupra caracterului evolutiv al enciclopediei, echipa redacţională de la PediaPress intenţionează să propună şi o vizualizare pe hârtie a actualizărilor pentru fiecare articol, în cursul expoziţiei, dacă bugetul o va permite, informează Le Figaro.

Sediul general va fi stabilit la Mainz, oraşul în care Gutenberg a început revoluţia tipăriturilor în urmă cu peste 500 de ani.

 

Sursa: Descoperă.ro, MediaFax, Le Figaro, The Guardian