Starea actuala si calitatea insertiei pe piata muncii a absolventilor invatamantului superior tehnic din Regiunea Bucuresti-Ilfov in 2007-2008 - Status quo si tendinte

octombrie 20, 2008

Integrarea profesionala a unui tanar absolvent pe piata muncii depinde de universitatea unde a studiat, profesorii sai, companiile unde a efectuat stagii de practica, companiile unde a lucrat pe perioada studiilor, firmele de recrutare la care a sustinut interviuri, organizatiile de consiliere si orientare profesionala, firmele de training, targurile de cariera etc. Toti acesti factori pot facilita procesul de insertie a absolventilor invatamantului superior pe piata muncii.
Acest proces poate fi sprijinit prin constituirea unor parteneriate intre institutiile de invatamant superior, comunitatea de afaceri, institutiile de cercetare-dezvoltare, companiile de recrutare, organizatiile de consiliere si orientare profesionala, furnizorii de training si organizatiile neguvernamentale din domeniul educatiei, care sa valorifice oportunitatea oferita de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Necesitatea unui asemenea studiu s-a impus ca o consecinta directa a numeroaselor consultari cu reprezentanti ai angajatorilor care au responsabilitati in cadrul departamentelor de resurse umane si training. Multi dintre acesti specialisti au apreciat in mod deosebit necesitatea si utilitatea unui asemenea demers, unii dintre ei fiind deja informati despre POS DRU si avand in intentie sa aplice cu proiecte la acest program operational.

Obiectivul general al POS DRU il constituie dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite de participare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva a 1.650.000 de persoane. POS DRU este finantat de Fondul Social European si de Guvernul Romaniei, cu o alocare de 3.476 mil. € pentru perioada 2007 - 2013.

Detalii despre POS DRU sunt disponibile pe www.fseromania.ro.

Despre oportunitatile POS DRU s-a discutat si la primul congres de resurse umane din Romania, organizat in septembrie ac de catre HR Vocational School, scoala de resurse umane dezvoltata de CODECS. Congresul si-a propus sa initieze o dezbatere a problemelor acute din domeniu si sa caute solutii pentru rezolvarea lor.

Dupa participarea la sesiunile de instruire organizate de Autoritate de Management a POS DRU, am transmis informari si propuneri de potentiale proiecte catre institutii de invatamant superior, companii, institutii de cercetare-dezvoltare, companii de recrutare, companii de consiliere si orientare profesionala, furnizori de training si organizatii neguvernamentale din domeniu educatiei,
in vederea realizarii unor parteneriate pentru proiecte in cadrul POS DRU.

Pentru ca un proiect sa fie selectat pentru finantare in cadrul POS DRU, este esential ca problema care se doreste a fi ameliorata prin implementarea proiectului sa fie reala si perceputa ca atare si de catre initiatorul proiectului dar si de catre persoanele din grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul. Spre exemplificare, cadrele didactice dintr-o facultate din cadrul unei universitati au identificat nevoia dezvoltarii competentelor antreprenoriale la studentii facultatii, ca o necesitate si ca o posibila tema de proiect in cadrul POS DRU. Pentru a avea un proiect de succes, aceasta nevoie trebuie perceputa si de catre studentii facultatii, care considera ca au nevoie mai degraba de servicii de orientare si consiliere profesionala si organizarea unor stagii de practica.

Dupa numeroase consultari cu angajatori, studenti, reprezentanti ai firmelor care ofera servicii de consiliere si orientare profesionala care au participat la "Salonul carierelor de viitor" organizat la Academia de Studii Economice in 17-18 octombrie ac si dupa participarea la seminariile prezentate in cadrul evenimentului de BPI Romania ("Cum iti construiesti o cariera de viitor") si de catre dl.George Butunoiu ("Prima zi la locul de munca"), am decis sa fac un studiu de piata.

Obiectivul principal al studiului este de a evidentia starea actuala si calitatea insertiei pe piata muncii a absolventilor invatamantului superior tehnic din regiunea Bucuresti-Ilfov, promotiile 2007 si 2008, care au fost integrati pe piata muncii in organizatiile din Romania, din perspectiva angajatorilor si a celor care au facilitat insertia lor pe piata muncii (firme de recrutare, firme de consiliere si orientare profesionala). De asemenea, studiul urmareste si evidentierea tendintelor acestui proces in ultimii doi ani si estimari pentru perioada urmatoare.

Spectrul de specializari este destul de larg : inginerie electrica; energetica; automatica si calculatoare; electronica, telecomunicatii si tehnologia informatiei; inginerie mecanica; transporturi; chimie aplicata si stiinta materialelor; constructii civile, industriale si agricole; cai ferate, drumuri si poduri; instalatii; utilaj tehnologic; geodezie; hidrotehnica.

La acest studiu ii invit sa participe pe toti cei care au fost implicati in procesele de recrutare, angajare, adaptare la cultura organizatiei si training a absolventilor promotiilor 2007 si 2008 din invatamantul superior tehnic din Regiunea Bucuresti-Ilfov.

Pe baza concluziilor studiului, se vor putea elabora premise pentru imbunatatirea insertiei absolventilor pe piata interna a muncii si modalitati practice de facilitare a trecerii studentilor de la scoala la viata activa. O parte importanta din aceste actiuni pot fi realizate in cadrul unor proiecte POS DRU, implementate prin parteneriate intre universitati, IMM-uri, institutii de cercetare-dezvoltare, companii de training, companii de orientare si consiliere in cariera etc.
In functie de rezultatele studiului, proiectele pot viza un grup de studenti dintr-o facultate sau se pot adresa studentilor din mai multe universitati.

Beneficii directe si motive pentru a participa la studiu :
- veti facilita insertia absolventilor invatamantului superior pe piata muncii, inclusiv in organizatia dv;
- veti contribui la cresterea numarului de tineri absolventi mai bine pregatiti pentru piata muncii, unii dintre ei viitori candidati la posturi oferite in organizatia dv;
- veti sprijini activ campania de constientizare cu privire la oportunitatile oferite studentilor pentru efectuarea stagiilor de pregatire practica;
- veti sprijini procesul de crestere a relevantei invatamantului superior pentru piata muncii
si extinderea oportunitatilor de invatare in invatamantul superior;
- veti contribui la promovarea si formarea unei atitudini pozitive si responsabile a studentilor fata de construirea unei cariere inca din timpul studiilor;
- veti contribui la promovarea si dezvoltarea de parteneriate intre institutiile de invatamant superior, angajatori, institutiile de cercetare-dezvoltare, companiile de recrutare, companiile de consiliere si orientare profesionala si furnizorii de training, care sa aiba drept scop depunerea de proiecte in cadrul POS DRU in vederea facilitarii tranzitiei tinerilor absolventi de la scoala la viata activa;
- veti putea sa identificati idei si parteneri pentru a aplica pentru proiecte in cadrul POS DRU, ca solicitant sau ca partener intr-un proiect;
- oportunitati de networking - schimbati idei cu alti specialisti din domeniu, cu aceleasi preocupari si probleme ca si dv.

Inainte de a lua o decizie privind oportunitatea si utilitatea participarii dv la acest studiu, va pot trimite un cv pentru a putea aprecia obiectiv pregatirea si experienta mea profesionala si va stau la dispozitie pentru informatii suplimentare.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro