SRI, cu ochii pe operatiunile fostei P.K.K. in Romania

In calitate de autoritate nationala in domeniul prevenirii si combaterii terorismului, Serviciul Roman de Informatii a intreprins masurile specifice complexe de documentare cu privire la actiunile cetateanului strain de etnie kurda K.M. – membru important al ramurii din Romania a organizatiei teroriste „CONGRESUL POPORULUI DIN KURDISTAN – KONGRA-GEL”, fosta P.K.K.

Din datele si informatiile obtinute de SRI, s-a stabilit cu certitudine faptul ca, pe parcursul sederii in Romania, incepand cu anul 2012, K.M. a fost implicat in comiterea de fapte ce constituie amenintari la adresa securitatii nationale. Astfel, in urma masurilor intreprinse, a rezultat ca cetateanul strain a actionat cu precadere pe linia asigurarii finantarii organizatiei teroriste „KONGRA-GEL”, operationalizand in acest sens un mecanism complex de colectare si externalizare de fonduri.

Precizam ca aceste activitati contravin Conventiei internationale privind reprimarea finantarii terorismului, adoptata la New York in anul 1999 si ratificata de Romania in anul 2002, precum si Rezolutiei 1373/2001 a Consiliului de Securitate al O.N.U., prin care tara noastra s-a obligat sa interzica activitatile de punere la dispozitia organizatiilor teroriste de fonduri, bunuri si orice resurse sau servicii economice si financiare care sa faciliteze finantarea terorismului.

Datele si informatiile obtinute de catre institutia noastra au fost valorificate, potrivit legii, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, care a sustinut in fata instantei propunerea Serviciului Roman de Informatii de declarare ca indezirabil a cetateanului strain. Urmare a acestui fapt, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, la data de 6 februarie 2013, prin decizia nr. 542, declararea lui K.M. ca persoana indezirabila pentru Romania, pentru o perioada de 10 ani.

In contextul evolutiilor imprevizibile ale fenomenului terorist international, SRI, in calitate de autoritate nationala in domeniul prevenirii si combaterii terorismului, impreuna cu partenerii interni si internationali, continua sa aiba prioritar in atentie activitatile desfasurate in favoarea gruparilor extremist-teroriste, de natura sa constituie amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei si a aliatilor sai.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro