Sprijin pentru cetatenii romani care doresc ca paraseasca Libanul

În contextul continuării confruntărilor militare din Liban, pentru a treia zi consecutivă, Ministerul Afacerilor Externe prin ambasadele din zonă a iniţiat o serie de măsuri pentru sprijinirea cetăţenilor români care doresc să părăsească Libanul.

În acest scop, la ambasadele din Beirut şi Damasc au fost constituite echipe de permanenţă care preiau solicitările cetăţenilor români. Numerele de telefon la care se preiau cererile cetăţenilor români sunt:
Ambasada Beirut: 009615924848-849
Ambasada Damasc: 00963113327572

Din cauza condiţiilor actuale specifice zonei, telefoanele funcţionează cu dificultate.

Din datele furnizate de Ambasada României la Beirut, a rezultat intenţia unui grup de cca. 160 de cetăţeni români rezidenţi în Liban de a părăsi teritoriul acestei ţări, în cazul în care situaţia se va înrăutăţi. Ambasada menţine o listă detaliată cuprinzând coordonatele persoanelor respective, pentru a putea fi contactate în caz de urgenţă.

În ceea ce priveşte modalităţile concrete avute în vedere pentru evacuarea cetăţenilor români Ministerul Afacerilor externe analizează două opţiuni: o acţiune coordonată cu membrii UE, sens în care, în prezent au loc consultări atât la Beirut cât şi la Damasc şi Tel Aviv; o acţiune naţională coordonată de ambasadele noastre la Beirut şi Damasc.

Precizăm că, în zilele anterioare au fost întreprinse demersuri bilaterale pe lângă autorităţile siriene pentru a facilita tranzitul cetăţenilor români pe teritoriul acestei ţări.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, în acest context, apelul către cetăţenii români de a evita deplasarea în Liban şi în zona adiacentă, până la ameliorarea situaţiei de securitate din regiune. (MAE)