Doar 70 de locuri libere pentru bolnavii de COVID-19 mai sunt disponibile în spitale din Iași pe fondul creșterii numărului de noi infecții din ultima perioadă. Joi dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase Iași mai erau libere cinci paturi la saloanele pentru cei cu coronavirus de destinate femeilor, şi tot atâtea la cele destinate bărbaţilor.
„Numărul internărilor a crescut. În weekend, ceea ce nu se întâmpla de obicei, când de regulă numărul de cazuri e mai mic decât în restul săptămânii, într-o singură zi am avut şi 20 de pacienţi internaţi. De la o gardă la alta nu mai avem 20-30 de paturi libere, ci avem între 7 şi 12 paturi libere pe tot spitalul“, spune Carmen Dorobăţ, managerul spitalului, citată de Ziarul de Iași.
Spitalul CFR, cel care monitorizează pacienţii asimptomatici şi pe cei cu forme uşoare ale bolii, mai avea ieri aproximativ 50 de locuri pentru aceste categorii de bolnavi, iar șa Spitalul de Pneumoftiziologie, de asemenea, mai erau aproximativ 6 locuri.
Situația este îngreunată și de faptul că unii pacienții stau internați zeci de zile până la confirmarea unui test negativ care să ateste că s-au vindecat pentru a putea fi externați.
„Ne dorim să externăm, dar din păcate negativarea nu se produce cu uşurinţă, în special la persoanele cu boli asociate“, a declarat Carmen Dorobăţ.
Presa locală prezintă și cazul unui pacient dializat care a avut nu mai puțin de 13 teste pozitive consecutive, ceea ce înseamnă peste 50 de zile de spitalizare.
O situație dificilă în Iași a fost înregistrată la Spitalul „Sf. Spiridon“, cea mai mare unitate spitalicească din Moldova, unde doar în ultima lună au fost confirmate mai multe infectări decât cele două precedente de stare de urgență.
„În cele două luni de stare de urgenţă au fost depistaţi 51 de pacienţi cu teste PCR pozitive, la recoltarea în UPU. În starea de alertă, în doar o lună au fost 54 de pacienţi cu teste pozitive recoltate în UPU. Deci într-o lună au fost mai mulţi decât în două. În acelaşi timp, numărul de prezentări în UPU în luna de alertă, 15 mai - 15 iunie, a fost cu 2.000 de persoane mai mare decât media lunară în stare de urgenţă. Situaţia este extrem de serioasă. Îi rugăm pe ieşeni să respecte regulile stabilite de autorităţi, pentru că este esenţial pentru viaţa lor. Zilnic avem intervenţii la pacienţi cu suspiciune COVID19 şi la pacienţi depistaţi pozitivi la spitalele Boli Infecţioase, Pneumoftiziologie, CFR şi „Sf. Spiridon“, inclusiv pentru cei suspecţi, mai ales dacă au patologie medicală gastroenterologică sau cardiologică“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU la „Sf. Spiridon“, pentru sursa menționată.
Tratamentul în spitale COVID din județ se face potrivit schemei adoptate de Ministerul Sănătății, doar că medicii au manifestat o reținere privind hidroxiclorochina, medicament controversat la nivel mondial cu posibile reacții adverse mortale.
„Noi am administrat jumătate din doza prevăzută, pentru că am avut prudenţă mai ales faţă de pacienţii cu risc, şi aici mă refer la cei cu boli cardiovasculare“, a declarat Carmen Dorobăţ.
În privinţa tratamentului cu plasmă, acesta rămâne incert, în condiţiile în care nu se ştie dacă aparatul de recoltare de la Centrul Regional de Trasfuzii Sangvine va mai ramâne la Iaşi sau nu.
„Aşteptăm la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională să ne comunice unde, în ce centre vor merge aparatele de la Giurgiu, Alba şi Iaşi. Există posibilitatea ca INHT să decidă ca aceste aparate să rămână pe loc, sau doar unele, cum ar fi cazul Iaşului. Decizia o ia INHT“, a precizat Florin Hozoc, reprezentantul firmei donatoare.
La rândul ei, conducerea CRTS speră totuşi să se facă nişte concesii în cazul aparatului.
„Am înţeles că acest aparat şi kiturile oferite sunt destinate salvării unor oameni aflaţi în nevoie. Noi sperăm ca acest aparat să ne rămână, sau cel puţin să se temporizeze situaţia“, a declarat Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi.
Conform ultimului bilanț oficial, de la debutul pandemiei în județul Iași au fost înregistrate 774 de cazuri de infectare cu coronavirus, al șaptea cel mai afectat județ al țării.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro