Specialistii in autism si parintii isi unesc fortele intr-un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului (1, 2 aprilie Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti).

martie 30, 2011

-Peste 30.000 de persoane cu autism in Romania
-Aproximativ 3.900 de copii cu autism inregistrati oficial in Romania
-Costurile pentru terapii variaza intre 1.000 si 1.500 de euro

Natiunile Unite au declarat in decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, fiind sarbatorita anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza si coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune intelegeri a autismului si de a creste nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

Cand parintii afla ca au un copil autist, majoritatea si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Este important pentru familie sa depaseasca durerea si socul si sa faca fata situatiei, sperand la un viitor cat mai bun pentru copilul lor. Astazi, mai mult decat inainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala. Interventiile speciale si programele educationale pot mari capacitatea lor de a invata, comunica si relationa cu altii, in timp ce se reduc severitatea si frecventa comportamentelor nedorite.

Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Austimului, Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism impreuna cu Asociatia Nationala pentru Copiii si Adultii cu Autism din Romania si compania Houston NPA organizeaza in perioada 1-2 aprilie a.c. in Bucuresti Conferinta Nationala Terapii si interventii in autism care se va desfasura la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Vacaresti, nr. 187, sector 4, Bucuresti).

Conferinta Nationala Terapii si interventii in autism este conceputa sub forma unui eveniment umbrela special, ce urmareste sa marcheze o colaborare semnificativa intre specialistii implicati in managementul autismului din Romania si familiile persoanelor cu autism, alaturi de asociatiile care lupta pentru respectarea drepturilor celor cu autism.
Scopul Conferintei este de a prezenta informatii cu privire la depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de ingrijire specifice persoanelor cu autism, atat catre specialistii din domeniu, cat si catre persoanele care au in grija copii cu autism, urmarindu-se o colaborare cat mai buna intre cele 2 parti.

VINERI 1 APRILIE - Zi dedicata profesionistilor care impartasesc aceleasi interese si obiective legate de terapia si recuperarea persoanelor cu autism, specialistilor care pot depista manifestarile precoce din spectrul autismului, precum si organizatiilor care lupta pentru apararea drepturilor persoanelor cu autism. Sunt asteptati psihologi, psihiatri, medici de familie, pediatri, educatori, autoritati, presa, reprezentanti ai ONG-urilor de profil si parinti sau apartinatori. Coordonarea zilei de vineri ii revine Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism - A.I.T.A. Manifestarea este creditata de Colegiul Psihologilor din Romania cu 5 puncte. Program: vineri intre 9:00 si 18:00.
SAMBATA 2 APRILIE - Zi dedicata familiilor persoanelor cu autism. Scop: cooperarea dintre membrii asociatiilor de pacienti, parinti si specialisti pentru gasirea celor mai eficiente modalitati de ingrijire, educatie, orientare, formare, integrare in comunitate in vederea dezvoltarii maxime a potentialului persoanelor diagnosticate cu manifestari din spectrul autist. Sunt asteptati parinti ai copiilor cu autism, specialisti, reprezentanti si membri ai asociatiilor (dizabilitati mentale, spectrul autist, etc), public larg, presa. Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - A.N.C.A.A.R. va coordona aceasta zi. Program: sambata intre 10:00 si 16:00.

Printre invitatii care au confirmat participarea: Conf. univ. dr. Viorel Iulian TANASE (Universitatea Titu Maiorescu Facultatea de Psihologie), Dr. Rodica URZICEANU (Spitalul Gorgos), Psih. Iulia PANTAZI (Centrul Educational pentru Copii si Parinti Iulia Pantazi), Psih. Anca NEAGU (acreditare BCBA), psih. Daniela MARTINESCU (AITA), Jurist Luminita GHEORGHIU (Parlamentul Romaniei), Ella LOBREGT - invitat special (Institutul Leo Kanner) si multi altii.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro