Sotia si fratele lui Traian Basescu au datorii de sute de milioane la bugetul de stat

Firma sotiei si a fratelui lui Traian Basescu datoreaza peste 530 de milioane lei la bugetul de stat si este in executare silita. Maria Basescu si Mircea Basescu nu isi platesc impozitul pe profit.

Traian Basescu a cistigat alegerile din 2004 promitind, intre altele, ca va lupta cu toate puterile impotriva celor care nu isi platesc datoriile la stat. Actualul presedinte declara in octombrie 2004 ca „pentru evazionisti exista un singur drum: spre puscarie. Iar cei care rezista in economie fara sa-si plateasca datoriile au si ei o solutie: falimentul”. Fostul presedinte al PD se dadea exemplu in august 2004, atunci cind au fost facute listele partidului pentru alegerile parlamentare, spunind ca, “asa cum firmele mele nu au datorii la bugetul de stat, nici firmele oamenilor de afaceri prezenti pe aceste liste nu trebuie sa aiba datorii la stat”.

Declaratiile facute de Traian Basescu in campania electorala se dovedesc acum doar o demagogie ieftina. A.M.C.CROS SRL, societate comerciala la care Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei si Maria Basescu, sotia presedintelui Romaniei, detin impreuna 59% dintre actiuni, datoreaza in total bugetului de stat 537.555.568 lei. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finantelor Publice, firma familiei Basescu datoreaza statului 371.623.989 lei impozit pe profit si are de platit dobinzi si penalitati de 165.931.579 lei.

Ministerul Finantelor Publice actualizeaza periodic lista societatilor comerciale cu datorii la bugetul de stat. Firma detinuta de sotia si de fratele lui Traian Basescu figureaza pe ultima lista de acest fel, cea publicata in 31 martie 2005.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, pentru ca nu si-a platit datoriile la stat, A.M.C.CROS SRL se afla in executare silita. Aceasta arata ca, in cazul firmei familiei Basescu, nu avem de a face cu vreo neglijenta sau cu vreo intirziere intimplatoare, ci cu rea-credinta. A.M.C.CROS SRL este unul dintre rau-platnicii din economia romaneasca.

Intreaga responsabilitate pentru obligatiile neachitate de A.M.C.CROS SRL la bugetul de stat revine familiei Basescu. In primul rind, pentru ca, potrivit datelor Registrului Comertului din 28 iunie 2005, Mircea Basescu (cu 39% din actiuni) si Maria Basescu (cu 20% din actiuni) sint actionarii majoritari ai societatii. In al doilea rind, pentru ca Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei, este si unicul administrator al A.M.C.CROS SRL.

Faptul ca, in Romania anului 2005, familia presedintelui tarii nu isi plateste datoriile la bugetul de stat este extrem de grav si rusinos. (Mugur Ciuvica
presedintele GIP / Grupul de Investigatii Politice)