Sondaj IRSOP: Ce încredere mai au tinerii în stat și care sunt temerile pentru viitor

iulie 7, 2020

Cel mai recent sondaj realizat de IRSOP arată că jumătate din tinerii care formează acum „generaţia 18-29 de ani” cred că pandemia de coronavirus le va afecta planurile de viitor, în timp ce aproape două treimi (60%) sunt convinși că pandemia va lăsa urme adânci, iar viaţa nu va mai fi la fel.

Psihologii sociali spun că evenimentele majore prin care trec tinerii când se maturizează, aproximativ între 18-24 de ani, definesc valorile şi atitudinile lor pentru tot restul vieţii. Dacă se simt părăsiţi vor fi toată viaţa neîncrezători în oameni şi în instituţii.

Numai 55% sunt optimişti în privinţa şanselor personale în viitor, restul au sentimente amestecate. Cu alte cuvinte, sunt nesiguri. Pentru moment, sănătatea (46%) şi locurile de muncă (32%), inclusiv pregătirea profesională, reprezintă anxietăţile cele mai mari. Cu timpul teama de îmbolnăvire dispare, iar îngrijorările legate de muncă şi profesie vor fi pe primul plan.

Două treimi (65%) au încredere foarte mică în politicienii care ne conduc, iar 70% cred că peste 10 ani viaţa în România va fi la fel sau mai rea. Istoria lungă a eşecurilor este întotdeauna sursa cea mai importantă a neîncrederii în viitor

Tinerii nu se dezic de ţara în care trăiesc, dar numai 8% declară că sunt „foarte patrioţi”, în timp ce 6% spun că sunt „deloc patrioți".

În schimb, generația tânără se arată foarte eurofilă. 83% dintre ei au declarat că vor să își crească copilul într-o Românie care să fie membră a Uniunii Europene.

În acest moment pentru tineri, corupţia (30%), sănătatea (27%) şi eliminarea sărăciei (19%) sunt principalele urgenţe naţionale. Probabil că aceste teme vor influenţa şi prezenţa tinerilor la vot şi opţiunea lor politică la viitoarele alegeri.

Dacă ar fi să aleagă între două societăţi, una în care domină statul şi una care pune accent pe libertatea şi iniţiativa individului, majoritatea tinerilor (70%) ar alege ideea libertăţii individului. Înseamnă că, din perspectiva filosofiei politice, tinerii înclină mai mult spre ideile liberale decât spre cele socialdemocrate sau socialiste.

Întrebaţi despre pericolele care ameninţă lumea, tinerii tineri au pus în ordine: criza economică (23%), epidemiile (22%), războiul (21%), schimbarea climei (19%) și sărăcia (15%).

IRSOP a intervievat telefonic 712 tineri între 18 şi 29 de ani, în perioada 22-30 iunie 2020. Eşantionul este reprezentativ pentru întreaga populaţie tânără (18-29) de 2,6 milioane din România.. Toleranţa de eşantionare este de ± 3,7%

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro