Sondaj IRES: Două treimi dintre părinți agreează începerea școlii în format clasic

august 27, 2020

Două treimi dintre părinți agreează începerea școlii în format clasic, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat, arată un sondaj IRES, condus de președintele Consiliului Național PSD, Vasile Dîncu.

Părinții menționați mai sus provin din Transilvania și Banat, zone cu infrastructură școlară mai bună decât în alte regiuni și în care copiii învață, cu preponderență, într-un schimb. La polul opus, o treime dintre părinți consideră că școala nu trebuie să înceapă în format clasic dacă virusul nu a fost complet eliminat. Este vorba în proporție mai ridicată despre părinți din sudul țării, care își doresc reluarea cursurilor în format hibrid sau online.

6 din 10 părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online.

Părinții care optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural.

Favorabili sistemului hibrid sunt, în proporții mai ridicate, părinții liceenilor din mediul urban, iar sistemul online este preferat de către părinții din sudul țării.

Acestea sunt concluziile sondajului „Înapoi la școală” făcut de IRES în colaborare cu fundația „Viață și lumină” și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL).

În condițiile acestei pandemii, 8 din 10 părinți ai elevilor din învățământul preuniversitar din România doresc să fie implicați direct în decizia participării fizice a copilului la școală pentru a se asigura că iau cea mai bună decizie în ce privește viitorul copiilor și al familiilor lor. Însă în acest moment nu există informații publice cu privire la numărul de cazuri de COVID – 19 la nivel de localitate.
40% dintre elevi învață în școli supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, o piedică importantă în realizarea distanțării fizice și respectării normelor sanitare.
Jumătate dintre părinți sunt conștienți că elevii vor avea probleme în respectarea noilor reguli pentru prevenirea bolii și conștientizează că profesorii nu au pârghiile necesare impunerii acestora.
Părinții cer să existe măsuri clare care să poată fi implementate și respectate:

distanță fizică dintre elevi de minim 1,5 m,
asigurarea condițiilor de igienă,
rezolvarea supra-aglomerării școlare.

De asemenea, studiul mai arată că școala românească este aglomerată acolo unde este performanță:

60% dintre elevi merg la școală în urban și 40% în rural;

41% dintre elevii din România - adică 1,2 milioane de școlari - învață în două sau trei schimburi.

Școlile în care se învață în două sau chiar în trei schimburi sunt situate preponderent în mediul urban (72%), în zona de sud a țării și în București.

Dar și la sate regăsim aglomerare școlară având în vedere că 1 din 4 copii învață în cel puțin 2 schimburi.

Jumătate dintre părinți, îngrijorați de contractarea virusului de copiii lor

Contractarea virusului de către copii sau de către membri ai familiei ca urmare a începerii anului școlar este o îngrijorare majoră pentru aproape jumătate dintre părinți.

Pe măsură ce crește nivelul de îngrijorare a părinților, de la puțin îngrijorat la foarte îngrijorat, se schimbă și opțiunea pentru scenariul pentru începerea școlii:

Cei care se declară puțin sau deloc îngrijorați de contractarea virusului de către copil sau familie sunt cei care doresc în proporții mai ridicate sistemul clasic, cu prezență fizică la școală.
Cei care sunt destul de îngrijorați de posibilitatea contractării virusului vor sistem hibrid.
Cei foarte îngrijorați vor sistem online.

Cât privește distanța minimă pe care părinții o consideră optimă variază și alegerea scenariului de începere a școlii, cu cât părinții sunt mai toleranți cu privire la regulile privind distanțarea elevilor, cu atât ei acceptă mai ușor interacțiunea directă a copiilor, deci doresc prezența fizică la școală:

Părinții pentru care distanța de 1 metru este suficientă optează pentru începerea școlii în format clasic.

Cei care vor o distanță de 1,5 metri sunt mai aproape de sistemul hibrid, în timp ce părinții care doresc o distanță de 2 metri sunt favorabili școlii online.

Aceste opțiuni demonstrează încă o dată că părinții sunt conștienți de limitele infrastructurii școlare și de faptul că distanțarea este greu de realizat, dacă nu imposibil, arată studiul citat.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro