Un studiu publicat in „Archives of Internal Medicine”, evidentiaza o realitate dura: lipsa unui loc de munca poate fi la fel de daunatoare asupra sanatatii ca fumatul. Este foarte posibil ca somajul sa contribuie decisiv la declansarea afectiunilor cardiace, a hipertensiunii sau a diabetului. Conform cercetatorilor rata americanilor cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani care sufera de un atac de cord este cu 35% mai mare in randul somerilor decat in randul celor care au un loc de munca stabil.
Echipa de cercetatori de la Universitatea Duke din Statele Unite a analizat datele provenite de la peste 13.000 de subiecti de varsta mijlocie sau batrani care au acceptat invitatia de a participa la o serie de interviuri legate de starea de sanatate si situatia profesionala. Studiul nu este primul de acest gen, dar este cel mai complet deoarece a urmarit subiectii pe o perioada mai lunga de timp, studiul desfasurandu-se pe o perioada de 18 ani. Aceasta perioada extinsa de monitorizare a permis cercetatorilor sa adune date mai clare prin care au reusit sa stabileasca legatura dintre afectiunile cardiace si perioadele lungi si repetate de somaj. De asemenea, s-a incercat sa se descopere daca riscul creste direct proportional cu frecventa perioadelor de somaj.
Se pare ca odata cu fiecare pierdere a locului de munca, riscul unei afectiuni cardiace creste. Astfel dupa prima pierdere a unui loc de munca, riscul de unui atac de cord inregistrat pe durata studiului a fost de 22%, ajungand pana la 63% la a patra pierdere a locului de munca.
Rezultatele au fost socante chiar si pentru cercetatori care nu se asteptau la o influenta de o asemenea amploare a somajului asupra sanatatii cardiace.
Conform concluziilor cercetarii, munca, nu numai ca asigura dezvoltare profesionala sau venituri ci si mentine sanatatea persoanelor active.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro