Soluție de compromis propusă de Patriarhul Daniel privind împărtășania

mai 12, 2020

Patriarhul Daniel, președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a venit cu o soluție de compromis în polemica privind administrarea Sfintei Împărtășanii în perioada stării de alertă.

Patriarhul le-a propus membrilor Sinodului, într-o scrisoare prin care li s-a cerut opinia până luni seara la ora 20.00, să solicite „autorităților de Stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.

„După cum Vă este cunoscut, pentru teologul ortodox și pentru creștinul ortodox practicant, împărtășirea cu aceeași linguriță euharistică nu este sursă de contaminare, însă pentru epidemiologii de astăzi, care propun reguli și restricții multe în caz de pandemie, lingurița euharistică unică este o mare problemă, fiind în opinia lor sursă de contaminare”, scrie Patriarhul. 

Propunerea Patriarhului, scrie G4Media, care publică și scrisoarea acestuia către sinod și citează membri ai clerului, ar fi văzută ca o „dezertare diplomatică” a Bisericii față de obligativitatea administrării Sfintei Împărtășanii.

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară că toate reglementările privind folosirea unei lingurițe unice în timpul ritualului religios al împărtășaniei vor fi făcute ținând cont exclusiv de eliminarea riscului de transmitere a virusului.

"Aici nu mă pricep, sincer şi ce a apărut în spaţiul public ca şi norme care sunt gândite de la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al comisiei care funcţionează la nivelul Ministerului Sănătăţii sunt chestiuni care au la bază eliminarea riscului de transmitere a virusului", a spus Ludovic Orban.

Guvernul a adoptat luni un proiect de lege privind starea de alertă pe care l-a transmis Parlamentului în vederea dezbaterii și aprobării.

Subiectul folosirii linguriței unice pentru împărtășanie a inflamat spațiul public în perspectiva reglementărilor care vor fi făcute în perioada stării de alertă.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat duminică, la Digi24, că recomandarea autorităților referitoare la împărtășanie și la împărtășirea credincioșilor cu lingurițe și pahare de unică folosință este probabil o „neînțelegere”, pentru că în spațiul ortodox și în tradiția ortodoxă nu există aceste noțiuni pentru Sfânta Împărtășanie.

El spune că folosirea linguriței unice nu este o problemă medicală.

„Aceste expresii, ca să spun așa, pot fi folosite într-un spațiu heterodox, cum este spațiul protestant, unde tradiția e cu totul diferită, dar sigur că punem totul într-un context temporar al pandemiei. De aceea am spus că Biserica Ortodoxă Română, pentru găsirea unei soluții adecvate, menite să păstreze liniștea tuturor, se va consulta cu celelalte biserici, pentru că și celelalte biserici ortodoxe, vorbind de o pandemie, sunt afectate în mod egal și în același registru, cum este cel liturgic, dar în niciun caz o autoritate laică și civilă nu se poate imixta într-un punct fundamental al credinței creștine, cum este cel legat de Sfânta Împărtășanie”, a declarat Vasile Bănescu la Digi 24.

Întrebat dacă știe care au fost soluțiile celorlalte biserici ortodoxe în această privință, a împărtășaniei, purtătorul de cuvânt a spus că a rămas împărtășirea din același potir, cu aceeași linguriță. „Sau, cum am spus și noi într-un comunicat, la începutul crizei sanitare, prin folosirea unei lingurițe care însă rămâne în păstrarea preotului și care nu poate fi confundată cu o linguriță de unică folosință”, a menționat purtătorul de cuvânt al BOR.

„Așadar, problema Împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală și nu trebuie să constituie pentru nimeni un punct de poticnire. Este foarte clar și afirm cu totală responsabilitate că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva. Acest lucru, sigur, operează în regimul credinței. Nu e vorba de nicio opoziție față de aceste măsuri”, a precizat Vasile Bănescu.

Cu toate acestea, pe 27 februarie, recomandarea bisericii era ca „persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (...).”

Potrivit documentului supus dezbaterii publice de autorități, la biserici va fi permis accesul unui grup restrâns de persoane în interiorul lăcașului de cult, însă nu în timpul slujbelor, care se vor oficia în aer liber. Nu va fi permisă sărutarea icoanelor, împărtășania se face cu linguriță și pahar de unică folosință, iar binecuvântarea preotului se primește de la o distanță de 1 metru.

În religia ortodoxă, Sfânta Euharistie (numită și Sfânta Împărtășanie sau Cuminecarea) este „cea mai mare și mai importantă Taină a Bisericii și a lui Hristos. Dacă în cadrul celorlalte Sfinte Taine Biserica transmite credincioșilor harul sfințitor, prin Taina Euharistiei ni se transmite Însuși Trupul și Sângele Domnului. Ea este centrul Sfintei Liturghii”, explică portalul basilica.ro într-un articol consacrat euharistiei.

Citește și:

CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro