Solutia iesirii din Criza economica a fermelor agricole de subzistenta - - AGRICULTURA ECOLOGICA

februarie 4, 2009

In urma aderarii la marea familie Europeana, Romania putea beneficia de un sprijin substantial pentru agricultura ecologica si prin aceasta se putea dezvolta spatiul rural in mod durabil.
Datorita esecului autoritatilor si lipsei de putere de coagulare si de lucru in echipa, sectorul de Agricultura Ecologica nu a reusit sa justifice in fata partenerilor europeni, necesitatea sustinerii si in Romania a acestui tip de agricultura.

Pe site-ul Comisiei europene gasim urmatoarea motivatie:
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/faq_ro#a5
De ce Comisia Europeana promoveaza agricultura ecologica?

Politica Agricola Comuna a Comisiei Europene mentioneaza sustinerea agriculturii si a mediului inconjurator ca fiind un obiectiv strategic cheie si Comisia crede ca agricultura ecologica contribuie si poate contribui la atingerea acestui obiectiv. Comisia s-a angajat sa sustina scopurile agriculturii ecologice, inclusiv protectia mediului inconjurator si dezvoltarea rurala. Calitatea inalta a produselor pe care le creeaza acest sector recomanda agricultura ecologica pentru sustinerea CE.

In primii 2 ani de la aderare Romania a pierdut sume considerabile din partea U.E.
In Grecia pentru un hectar cultivat in sistem ecologia fermierul primeste 600 euro.
Daca Romaniei s-ar fi acordat 300 de euro pe hectar in anii 2007 si 2008, fermierii ecologici ar fi incasat pe cele peste 200 000 ha cca. 120 milioane euro, insa cu siguranta ca suprafata exlpoatata in sistem ecologic s-ar fi dublat pana in prezent.

De aceea in anul 2008 a luat fiinta Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica BIO ROMANIA organizatie care are menirea de a lupta spre a dezvolta acest concept si de a promova agricultura ecologica.

Asociatia Bio Romania s-a dorit a fi o asociatie interprofesionala, care sa reprezinte si sa armonizeze interesele intregii filiere din agricultura ecologica romaneasca. Dintre membrii fondatori, cu reprezentativitate la nivel national, amintim: Asociatia Bioterra, prima asociatie de profil cu peste 10 ani de activitate in domeniu, care are peste 3000 de membrii, alte asociatii precum: Biocoop Sibiu si Escarprod (peste 300 de membrii), societati comerciale care detin o pondere importanta in exportul produselor agricole romanesti, certificate ecologic, EcoMarket Transilvania, comercianti in domeniul - Naturalia Impex, Shalom BioFood, persoane si personalitati care si-au adus contributia la promovarea acestui nobil mod de productie agricola - Prof. Petre Popacostea, Primar Nagy Miklos, Primar Pandea Nicolae, Lector Universitar Giuliano Tevi etc. Nu in ultimul rand, credinta si sperantele izbandei acestui proiect in Romania se leaga si de faptul ca inca de la inceputul demersurilor grupului de initiativa, am fost sprijiniti de Mitropolia Ardealului, prin implicarea directa a Inalt Prea Sfintitului Laurentiu, care este membra fondatoare a Asociatiei Bio Romania.
In data de 03 Iulie 2008, au fost semnate documentele de constituire ale Asociatiei la Sediul Mitropoliei Ardealului din Sibiu, ocazie cu care am adoptat "Declaratia de la Sibiu", in care sunt expuse obiectivele majore ale Bio Romania si pe care o anexam prezentei.
Ramanand consecventi obiectivelor asumate, am initiat cateva proiecte pe care dorim sa le lansam in cadrul Conferintei din 06 Februarie 2009, de la Sibiu. Avem convingerea ca aceste proiecte implinesc si viziunea Dumneavoastra despre o alimentatie sanatoasa, despre o dezvoltare durabila a mediului rural romanesc, in special transformarea numeroaselor gospodarii agricole de subzistenta in mici ferme moderne si rentabile. Este o necesitate atragerea fondurilor europene si in acest domeniu de "Agricultura ecologica". Pastrarea bio-diversitatii prin practicile agricole, sunt subventionate prin Pachetul 4, din cadrul masurii de agro - mediu.
Din pacate, aceasta masura prin care se acorda 130 Euro /ha, nu a fost cunoscuta nici de fermierii din agricultura conventionala, care ar fi dorit sa foloseasca in tehnologie ingrasamintele verzi, dar nici de fermierii certificati ecologic, care o aplica inca de la inceputul perioadei de conversie catre modulul de productie ecologic.
Va prezentam in continuare cateva dintre proiectele noastre care au nevoie de sprijinul tuturor pentru a putea fi implementate:
"Solar pentru producerea legumelor in sistem ecologic". Acest proiect tip vizeaza :
a) proprietarii de pensiuni agroturistice.
b) proprietarii gospodariilor de subzistenta care detin o suprafata de minim 500m2 de teren.
c) scolile si bisericile din spatiul rural.
Costul va fi de aproximativ 10.000 € pentru un modul de 500m2, cu folie izolanta
garantata minim 5 ani si sistem de fertirigare, care asigura o productie de exemplu la tomate in sistem ecologic de 300 t / ha, adica intr-un solar de 500m2 se pot obtine 15.000 kg / de rosii sezon.
Modulul de 500 m2 este format din 2 tronsoane cu dimensiunile 8 m latime x 30 m lungime, acest fapt va permite o rotatie a culturilor si o asortimentare a legumelor, astfel incat prevenirea bolilor si daunatorilor sa fie maxima.
Tehnologia legumelor in sistem ecologic solicita o manopera mai mare si imput-uri mai reduse, exact conditiile de care dispun gospodariile de subzistenta.
In comuna Stefan Cel Mare din judetul Calarasi in parteneriat cu Primaria comunei (membru fondator al Asociatiei) dorim sa infiintam prima cooperativa agricola producatoare de legume ecologice care sa preia, sa sorteze, sa ambaleze si sa distribuie pentru supermarket-uri legume ecologice. Cererea in aceste retele de magazine este foarte mare si din calculele facute, preturile legumelor ecologice romanesti vor fi comparabile cu preturile legumelor "conventionale" importate.
Din analizele facute solutia financiara ideala pentru implementarea acestor module de 500 mp de solarii in sistem ecologic pentru gospodarii de subzistenta este aceea de obtinere a unui imprumut cu dobanda de 5 % prin "Programul Fermierului".
Prin ordinul 430/2008 cu modificariile ulterioare acest tip de investitie nu era eligibil.
Cunoscand preocuparea autoritatilor pentru transformarea gospodariilor de subzistenta in microferme rentabile, care sa asigure si o dezvoltare durabila a satului romanesc, solicitam ca productia legumelor in sistem ecologic, sa fie una prioritara si acest domeniu sa fie adaugat acelor activitati agricole care pot beneficia de prevederile legii 231/2005 - Programul Fermierului , care a fost initiat de A.N.C.A. inca din octombrie 2004.

Datorita formalitatiilor, avizelor si autorizatiilor necesare unei constructii nu este rentabil ca beneficiarul acestui proiect tip sa solicite cofinantarea din fondurile europene.
Din acest motiv acest tip de proiect trebuie sa fie eligibil prin "Programul Fermierul" si este nevoie sa fie inclus in anexa 2 - Tipuri de investitii care nu beneficiaza de finantarea
din fonduri europene acordate in baza legii 231/2005.
In cazul investitiilor in solarii ce produc legume in sistem ecologic de peste 1500 mp, se poate solicita cofinantare din fonduri europene, marimea investitiei, corelata cu productia obtinuta justifica, costurile specifice suplimetare impuse de legislatia in vigoare. Pe acelasi principiu al proiectelor tip avand ca obiectiv transformarea gospodariilor de subzistenta in microferme rentabile, si in armonie cu mediul inconjurator, Asociatia noastra analizeaza si a altor proiecte similare cum ar fi:
•Microlivada ecologica
•Microferma vaci de lapte in sistem ecologic
•Ferma de gaini ouatoare in sistem ecologic
•Ferma de pui de carne in sistem ecologic
•Stupina in sistem ecologic.
Dorinta operatorilor ecologici din Romania este ca toate aceste activitati sa beneficieze cu prioritate de toate formele de sprijin pe care Ministerul Agriculturii le are in vedere.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro