Președintele francez Emmanuel Macron a avut o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin despre violențele din Belarus generate de alegerile de duminică, dar și despre situația din Liban de după explozia devastatoare care a ucis peste 170 de persoane.
De asemenea, miercuri, liderul de la Élysée a vorbit și cu președintele iranian Hassan Rohani, cerând Teheranului să evită orice implicare în Liban sau să escaladeze tensiuni deja existente.
Iranul are o influență puternică în Liban prin intermediul grupării armate șiite Hezbollah, a cărei aripă politică a fost reprezentată major în guvernul demisionar și este aliată cu președintele Michel Aoun.
Guvernul libanez condus de prim-ministrul Hassan Diab a demisionat la începutul săptămânii ca urmare a exploziei din Beirut din 4 august care a distrus cartiere întregi și a ucis cel puțin 171 de persoane.
În discuția telefonică cu Rohani, Macron a subliniat „necesitatea ca toate puterile preocupate să evite o interferență externă și să sprijine instalarea unui guvern care poate gestiona urgența", se arată într-un comunicat de presă al Palatului Élysée.
Explozia a fost generată de o cantitate de peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu care a fost depozitat de câțiva ani în port în ceea ce mulți libanezi numesc drept un alt exemplu de neglijență și corupție din partea elitei politice.
Analiștii spun că evoluția politică de după explozie ar putea pune presiune pe Hezbollah, cea mai puternică facțiune din țară cu o aripă militară considerată chiar mai puternică decât armata Libanului.
Macron a vizitat Beirut imediat după explozie și și-a manifestat sprijinul deplin pentru ajutorarea fostului protectorat francez, organizând și o campanie internațională de strângere de fonduri unde a obținut circa 295 de milioane de dolari pentru ajutorarea Beirutului.
În discuțiile cu Vladimir Putin, președintele Macron a cerut Rusiei să coopereze cu comunitatea internațională pentru restabilirea situației din Liban.
Macron i-a cerut ca Rusia să sprijine Libanul prin efortul colective în Consiliul de Securitate al ONU.
Cei doi șefi de stat au discutat și situația din Belarus unde protestatarii au avut parte de răspunsuri agresive din partea forțelor de ordine ca urmare a alegerilor din 9 august pe care opoziția le acuză că au fost fraudate de președintele Aleksandr Lukașenka care tocmai a obținut un al șaselea mandat în fruntea țării.
Macron i-a transmis lui Putin că „este foarte îngrijorat de situația din Belarus și de violențele la care au fost supuși cetățenii în timpul alegerilor", conform comunicatului administrației prezidențiale. „El a insistat pe necesitatea de a găsi din nou o cale spre dialog", mai menționează comunicatul.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro