Situatia actuala a Lacului Techirghiol

septembrie 27, 2005

Ieri, 26 septembrie, la sediul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, in cadrul unui Briefing de presa, Constantin POPESCU – Secretar de Stat pentru Mediu a prezentat situatia actuala a Lacului Techirghiol.

In urma precipitatiilor din ultimele zile, nivelul apei in balta Tuzla, separata de Lacul Techirghiol printr-un dig, a crescut diferenta dintre acestea fiind de circa 1,7 metri. Flora si fauna existente in lac au fost partial afectate, din cauza scaderii salinitatii de la 38g/kg la 25 g/kg.

Mentionam ca Lacul Techirghiol are o salinitate mai mare decat cea a Marii Negre, iar deversarea de apa dulce de o calitate necorespunzatoare din balta Tuzla in lac poate conduce la modificarea severa a ecosistemului si la distrugerea proprietatilor sale balneare.

Lacul Techirghiol este declarat arie naturala protejata de interes national. Astfel, conform prevederilor art. 14 (2) al Ordonantei de Urgenta 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata prin Legea 462/2001, executarea oricarei lucrari susceptibile de a genera un impact negativ asupra sa este interzisa.

Aria protejata Lacul Techirghiol este renumita pentru namolul sapropelic (substanta cu o compozitie chimica complexa, care se formeaza prin degradari minerale ale fito- si zoo-planctonului), ce a fost medaliat la Expozitia Universala de la Paris. O alta particularitate a zonei este si prezenta speciei Gasca cu gat rosu, care beneficiaza aici de conditii optime de iernat, intrucat apa lacului nu ingheata (datorita salinitatii ridicate). In prezent, in Lacul Techirghiol traieste 31% din populatia mondiala de Gaste cu gat rosu, Directia Apelor Dobrogea – Litoral deruland in acest sens un Proiect Life Natura, de 600 mii euro, in vederea imbunatatirii conditiilor necesare cresterii numarului de exemplare din aceasta specie.

Incepand din anul 1977 in zona Techirghiol s-au demarat lucrari care sa intercepteze cat mai mult din afluxul de apa dulce care vine spre lac si evacuarea acestora in afara bazinului hidrografic al lacului. Proiectarea lucrarilor a fost prevazuta a se executa etapizat. Astfel, prima etapa (desfasurata intre 1977 si 1979) a constat in echiparea cu pompe a 7 foraje de studii existente si racordarea lor la reteaua de alimentare cu apa dar si lucrari de interceptare a apelor de suprafata scurse de pe vaile Movilita si Biruinta si evacuarea lor, printr-o statie de pompare, intr-un canal de irigatii. A doua etapa (cu inceperea executiei in anul 1980 si punerea in functiune in anul 1983) a constat in realizarea si echiparea cu pompe a inca 11 foraje (apa captata din subteran fiind dirijata spre sistemul de alimentare cu apa a litoralului), bararea golfurilor de la coada lacului in care deverseaza vaile Biruinta, Movilita, valea Izvoarelor si valea Gospodariei Neptun, interceptarea curgerilor si drenarea vailor Eforie Nord si Techirghiol, cu evacuarea in valea Agigea. Pana in prezent au fost executate toate lucrarile din aceste doua etape.

Etapa a treia de executare a lucrarilor a inceput in anul 1988 si cuprinde obiectivele: barajul cu acumulare de apa dulce – Techirghiol (care intercepteaza afluxul de apa dulce de suprafata din bazinul hidrografic de vest al lacului), descarcator de siguranta plaja Azur, amenajare bancheta conducta DN 1400 mm cu o lungime de 6,1 km, amenajare bancheta conducta DN 1600 mm, in lungime de 3 km, pozare conducta DN 1400 mm cu priza de captare a apei din lacul dulce, pozare conducta de evaluare DN 1600 mm.

Valoarea totala a investitiilor de pana acum este de 600 mld lei vechi. Pentru finalizarea lucrarilor, in mai 2006, sunt necesare alte 35 de mld ROL.

Din cauza ploilor din aceasta perioada, cresterea volumului baltii Tuzla a condus la inundarea unui numar de 57 de locuinte, familiile afectate fiind cazate in prezent in tabara de copii Tuzla. Specialistii informeaza ca panza freatica se afla in prezent la temelia acestor case, reconstructia lor pe acelasi teren fiind inutila. Astfel autoritatile au aprobat alocarea a cate 500 mp de teren intravilan in Tuzla, pentru fiecare casa distrusa, intr-o zona neinundabila, pentru reconstructie.

Pentru remedierea situatiei produsa de precipitatiile din ultimele zile, Ministerul Mediului impreuna cu autoritatile locale au dispus o serie de masuri:

- montarea în regim de urgenţă a unei pompe de evacuare a apei din Balta Tuzla, cu o capacitate de 1300 mc/h, care functioneaza de ieri, ora 20.00;
- Punerea în funcţiune a 4 pompe cu piston;
- analizarea posibilitatii montării unei capacităţi suplimentare de evacuare a apei de 4000-5000 mc/h pentru accelerarea procesului de evacuare.
- accelerarea programului de investiţii Administratiei Nationale “Apele Romane” pentru zona lacului Techirghiol prin construirea unei noi staţii de pompare de mare capacitate în zona Bălţii Tuzla si finalizarea lucrărilor de interceptare a fluxului de apă dulce care vine spre lacul Techirghiol şi evacuarea acesteia în afara bazinului hidrografic. (Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro