Din aceasta luna, copiii ingrijiti la spitalul bucurestean M.S. Curie vor putea beneficia de avantajul unei tehnologii de varf in medicina moderna: Sistemul de Diagnostic Given Imaging pentru investigarea si procesul de diagnostic al bolilor tractului gastrointestinal.
Tehnologia vine in sprijinul copiilor
Din aceasta luna, copiii ingrijiti la spitalul bucurestean M.S. Curie vor putea beneficia de avantajul unei tehnologii de varf in medicina moderna: Sistemul de Diagnostic Given Imaging pentru investigarea si procesul de diagnostic al bolilor tractului gastrointestinal.
In loc sa suporte procesul extrem de dureros si neplacut al endoscopiei clasice, copiii internati la spitalul altadata cunoscut sub numele de "Budimex" nu vor avea altceva de facut decat sa inghita o capsula minuscula - cat o pilula de vitamine - care, in ciuda dimensiunilor sale, este capabila sa filmeze interiorul tubului digestiv si poate reda cu acuratete zone ale organismului uman care pana in prezent puteau fi explorate doar prin interventii chirurgicale.
Primii beneficiari ai acestei tehnologii vor fi copiii cu afectiuni ale intestinului subtire - segment imposibil de explorat in intregime pana in prezent prin tehnologiile uzuale, datorita limitei de lungime a endoscopului clasic si contorsiunilor intestinale.
"Ne-am dorit mult sa putem oferi pacientilor nostri aceasta tehnologie neinvaziva, neiradianta si care nu necesita sedare, prin care se pot, in sfarsit, investiga cazurile de afectiuni ale intestinului subtire. Pana acum, pentru diagnosticarea acestor cazuri se folosea radiografia, cu riscuri de iradiere si, in timp, provocarea unui cancer, si operatia, care este destul de traumatizanta", a declarat Dr. Mihai Munteanu, medic primar pediatrie, specialist in gastroenterologie pediatrica si endoscopie digestiva la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie. "Anul trecut am avut in jur de 30 de cazuri de copii diagnosticati cu afectiuni ale intestinului subtire si estimam ca numarul de pacienti va ramane constant in anul curent" a precizat Dr. Mihai Munteanu.
Endoscopia fara fir are indicatii bine definite in boala Crohn si in hemoragia gastrointestinala de cauza obscura. Are de asemenea indicatii in cazul unor afectiuni precum boala celiaca, suspiciunea unei tumori de intestin subtire, leziuni vasculare intestinale, diaree cronica, durere abdominala (suspiciune de boala organica), transplant de intestin subtire sau screening-ul pentru esofagul Barret.
Anual, la Spitalul Budimex se prezinta circa 50.000 de copii iar spitalul are 500 de paturi si o suprafata de circa 10.000 de mp.
Cum functioneaza
•Capsula PillCam transmite doua imagini pe secunda timp de aproximativ opt ore catre un dispozitiv de inregistrare si stocare de imagini, de forma si dimensiunea unui walkman, pe care pacientul il poarta la nivelul taliei cu ajutorul unei centuri. In timpul procedurii, capsula endoscopica realizeaza peste 50,000 de imagini ale intestinului subtire
•Capsula, de 3,4 grame, 26 de milimetri in lungime si 11 milimetri in diametru, are o lentila care mareste imaginea de 8 ori si poate depista leziuni de sub 0,1 mm. Bolnavul trebuie doar sa inghita "pilula" ca pe un medicament, cu putina apa, apoi, aceasta va traversa tubul digestiv si va fi eliminata pe cale naturala.
•Informatiile sunt transferate apoi din dispozitivul de inregistrare in statia de lucru Given®, care foloseste programul special RAPID® software pentru a compila informatia video si pentru a ajuta medicul sa revada si sa raporteze rezultatele studiului PillCam.
•Inainte de administrarea Pillcam SB, daca medicii considera ca tubul digestiv poate fi blocat, se administreaza o pilula auto dizolvanta cu senzor. Daca pilula nu se elimina, se localizeaza punctul unde s-a oprit cu ajutorul unui scanner ce detecteaza capsula.
Despre PillCam SB
Folosita in Statele Unite inca din anul 2001, capsula pentru endoscopie PillCam SB ajuta medicii sa vada in mod direct intestinul subtire, pentru a diagnostica afectiuni ale acestuia ca de exemplu boala Crohn, tumori intestinale, afectiuni de malabsorbtie (ca boala celiaca) si suspiciuni de hemoragie gastrointestinala. Capsula video PillCam SB este o capsula usoara din plastic care masoara 11x26 mm si care poate fi ingerata in mod natural, cu o inghititura de apa. Capsula este prevazuta cu o camera video minuscula la un capat care poate captura 2 imagini pe secunda timp de 8 ore. Pana in prezent, mai mult de 650 000 de pacienti din intreaga lume au beneficiat de aceasta procedura inovativa.
Despre Given Imaging Ltd.
Given Imaging redefineste procesul de diagnostic gastrointestinal prin dezvoltarea de produse inovative si orientate catre confortul pacientilor pentru detectia bolilor gastrointestinale. Platforma tehnologica a companiei - sistemul PillCam(R) - este compusa dintr-o camera video minuscula ascunsa intr-o capsula, care este ingerata de pacient, un set de senzori, un dispozitiv de inregistrare a datelor si programul RAPID(R) software. Mai mult de 700,000 de pacienti din intreaga lume au beneficiat de procedura de endoscopie cu ajutorul capsulei PillCam.
Sediul Given Imaging se afla in Yoqneam, Israel, dar compania are filiale operationale SUA, Germania, Franta, Japonia, Australia si Singapore. Printre cei mai mari actionari ai Given Imaging se afla si compania Elron Electronic Industries.
Despre SofMedica
Infiintata in Bucuresti, in 1994, compania SofMedica are ca obiectiv deschiderea unor noi cai si crearea de noi oportunitati in sistemul medical din Romania, prin furnizarea de tehnologii medicale si produse de biotehnologie de varf pe plan mondial, destinate centrelor de dializa, tratamentului cancerului, chirurgiei, terapiei intensive si imagisticii medicale. Introducerea dializei peritoneale HomeChoice, initierea primului program "Inima Artificiala" precum si instalarea primului robot chirurgical DaVinci sunt doar cateva dintre realizarile majore ale companiei in ultimii 14 ani. SofMedica este singurul partener al Given Imaging in Romania.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro